Actualitate

OPINIE: Paiațele și scheleții

De ani buni, la fiecare patru ani, aceiași oameni vin în fața noastră, a cetățenilor, cu căciula în mână să ne convingă că sunt cei mai potriviți să ne rezolve problemele. După ce trec câteva luni uită cu desăvârșire ce au promis, se fac că nu mai înțeleg ce le-am cerut și, în general, sunt cei mai „discreți” oameni de pe fața pământului.

Ei sunt politicienii locali, oameni care ies pe stradă doar înainte de alegeri și fac piața doar în campanie electorală. În restul zilelor, vreo 1.500 între două cicluri electorale, își văd de ale lor. Afacerile lor.

Dacă administratorul blocului unde locuiți v-ar promite că zugrăvește casa scărilor, înlocuiește liftul și plătește la zi gunoiul și curentul electric i-ați spune că e normal să facă asta, că pentru asta a fost angajat și e plătit; iar dacă ar fugi cu banii și ar lăsa în urmă facturi neplătite i-ați face mai mult ca sigur o plângere la Poliție.


În cazul politicienilor, nici vorbă de responsabilitate. Nu-și asumă nimic, nu fac nimic, în general se ascund după scuze penibile de genul „nu sunt bani", „nu ne ajută guvernul”, „nu vrea X”, „nu ne lasă Y”. Dar niciodată nu i-am auzit să explice ce fac ei concret pentru a rezolva o problemă.

De vreo doi ani, la Consiliul Județean există o problemă: proiecte neterminate, blocate de incompetența unor funcționari plătiți din taxele și impozitele noastre. Cu complicitatea unor politicieni (din toate partidele, de toate culorile politice), acești angajați publici au transformat instituția în sereleul lor personal. Nicio foaie de hârtie nu se mișcă de pe un birou pe altul dacă nu există un interes. La rândul lor, politicienii au învățat că e contraproductiv să le „spargi gașca”; și s-au pus, cum se spune în popor, în fruntea bucatelor, „smântânind” contractele, au măsluit licitațiile, au muls bugetul public în folosul lor și al camarilei lor, de partid și de familie.


De câțiva ani se vorbește că în Consiliul Județean nu se face audit intern. Nu cred că nu se face. Dar sunt sigur că cei care trebuie să ia act de rapoartele de audit stau cu pixul în gură. Pentru că „nu se merită” să stabilești prejudicii, să faci comisii de disciplină, să sancționezi angajați și să-i dai oameni afară. Dacă se știu cu musca pe căciulă sunt mai înțelegători și mai prietenoși cu firmele care vin la licitații, care fac lucrări de mântuială și, în general, li se duce buhu' că-s „de gașcă” și „știu să aplice tabla împărțirii”.

Sfârtecat în haită, hoitul e mai apetisant. Haita se acoperă, își țin spatele unii altora, se feresc de „concurență” și dau „șase” dacă se aud sirenele DNA-ului.


Când Tișe i-a luat locul lui Nicoară sigur nu a găsit totul „la virgulă”, dar nu a strigat asta în gura mare, la fel cum nici Nicoară nu a ieșit public cu praful de pe dosarele lui Ioan Rus sau Grațian Șerban. Nici Uioreanu nu i-a căutat nod în papură lui Tișe. Pentru că corb la corb nu-și fură cașcavalul.

Singurul „revoluționar” a fost Mihai Seplecan, care a promis dezvăluiri amănunțite despre faptele de corupție din Consiliul Județean. În loc de dezvăluiri publice, am primit povești despre plângeri penale făcute alfabetic, de la A la Z și înapoi de la Z la A. Povești, doar, pentru că singurele dosare în lucru pe tematica CJ sunt cele deschise pe filiera Uioreanu. În rest, pe coridoarele instituției umblă numai funcționari care se auto-victimizează, se dau de ceasul morții că nu pot face mare brânză și, în general, își acoperă curul cu hârtii. Se știu ei, la fel cum își știu și motivele insomniilor. E greu să bați cu pumnul în masă după ce ai fost „amabil”, nu-i așa?


Avem acum un blocaj, în care proiectele stau (Centrul de Deșeuri, parcurile industriale, drumurile, terminalul intermodal), funcționarii se justifică și politicienii se pregătesc de alegerile locale, să ne ceară, din nou, votul.

Când s-a schimbat Seplecan cu 180 de grade? Imediat după ce a ocupat fotoliul lui Uioreanu. De ce? Pentru că cineva i-a arătat „calea”.


Cineva a descoperit că nu e chiar atât de imaculat pe cât se credea? Și l-a prins de unde are părul mai scurt? E o ipoteză. Dar stă în picioare. Să fie contractele cu primăriile, despre care s-a vorbit mult? Poate un vot în calitate de consilier județean pe un proiect în care s-a „rezolvat” o alocare bugetară pentru o primărie cu care avea un contract? Să fie diploma de licență, despre care vuiește presa de o lună încoace? Poate da, poate nu. Poate e foc de paie, poate e ditamai vâlvătaia ascunsă sub un lighean...

Așa funcționează lucrurile în șerpăria numită CJ Cluj!

Prin Consiliul Județean aparatul „de specialitate” se ocupă cu delațiunile, aruncând vina unii pe alții, și trimit anonime vechi de vreo trei ani. În graba mare de a se face utili au uitat chiar să modifice numele. Vedeți voi, Tișe era președinte de Consiliu Județean în 2012, dar de atunci pe același fotoliu s-a mai așezat și Uioreanu, și Oleleu, și Vakar, și Seplecan. Un angajat nemulțumit care își acuză șeful de nereguli știe cui trimite plângerea, în mod sigur. Dar când o scoți din sertar și-i dai un copy/paste mai scapă „detalii”...

Întrebați de reporterii cotidianului Monitorul de Cluj, mai mulți consilieri județeni au confirmat că au primit „anonimele”, dar n-au vrut în ruptul capului să recunoască public, cu nume și prenume, că au stat de vorbă cu presa. Vezi, Doamne, nu vor să se amestece într-un conflict care nu-i al lor... Dar al cui e, domnilor, al meu? Al vecinilor noștri sau al locuitorilor de pe strada cealaltă?!

Noi am votat niște consilieri județeni pentru a ne reprezenta interesele, iar voi stați deoparte și așteptați să facă alții curățenie. Nu sunteți în stare să vă faceți ordine în propria ogradă. Unii din interes, alții din nepăsare, alții de teamă. Cu scârbă, văd cum unii îl bârfiți pe la colțuri pe Seplecan că ar avea o diplomă falsă, dar când vă sună presa să declarați ceva public vă lasă bateria la telefon, vă temeți să vă asumați public o poziție. Văd cum ați abandonat o luptă pentru că nu puteți controla rezultatul. Vorbiți despre înlocuirea președintelui Consiliului Județean, dar numai în șoaptă; unii ați abandonat complet, prin demisie (Oleleu, Cătărig), alții vă feriți să ocupați vreo funcție, invocând probleme personale, familii neînțelegătoare și pisici gestante, sau să luați o poziție. Marius Mânzat a fost anunțat cu surle și trâmbițe viitor președinte al Consiliului Județean, dar nu deschide gura să lupte.

Domnilor, terminați odată cu circul! Dați-l jos pe Seplecan dacă nu-l mai vreți! Nu-i bun? Puneți pe altul în locul lui! E penal? Dați-l pe mâna organelor! Nu-l înghițiți? Spuneți-i în față să plece! Asumați-vă lupta, pentru că circul nu face bine nimănui. Dacă nu o faceți, înseamnă că aveți o problemă.

Problema, însă, e și a noastră, a cetățenilor. Pentru că tot circul ăsta ne afectează direct, ne costă la buzunar. Nu se face nimic, proiectele stau, pagubele se adună. Cineva, la un moment dat, va trebui să plătească. Ar fi complet aiurea să plătim noi, cetățenii (cum am plătit câteva luni gunoiul mai scump, transportat la Oradea, pentru că nu au fost în stare să termine Centrul de Deșeuri), toate oasele sparte de voi!

A fost la București și s-a lăudat că s-a-ntâlnit cu „Șefu' mare”. Și-a făcut un selfie în curte la Cotroceni și v-ați și speriat că e în cărți? Iohannis a transmis oficial, prin biroul de presă, public, că nu-i adevărat.

Vă este frică de cineva, domnilor consilieri județeni? Vă șantajează partidele? Colegii? Aveți afaceri necurate sau schelete prin dulapuri? Sau doar nu aveți rușine și coloană vertebrală?

Ultimele Stiri
abonare newsletter