Actualitate

Îşi ia Clujul adio de la intermodal? Consiliul Judeţean A RESPINS DOCUMENTAȚIA pentru terminalul intermodal. Reacţia directorului aeroportului

Comisia Tehnico Economică din cadrul Consiliului Judeţean Cluj, întrunită în şedinţă, a decis respingerea documentaţiei tehnico-economice aferente studiului de fezabilitate pentru investiţia „Dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj”.

Potrivit unui comunicat de presă, motivele care au stat la baza acestei decizii se referă, în principal, la faptul că nici Compania Naţională de Căi Ferate şi nici Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România,  beneficiari ai unei asemenea investiţii, nu o susţin în forma actuală, nici din punct de vedere tehnic și nici financiar.

“Printre numeroasele lipsuri şi deficienţe ale documentaţiei pot fi menţionate următoarele: toate avizele care au fost obţinute sunt emise după recepţia studiului de fezabilitate, astfel că soluţia tehnică din studiul de fezabilitate nu putea fi corelată cu condiţiile, recomandările şi observaţiile din avize şi acorduri, iar în prezent majoritatea avizelor sunt expirate, nu sunt îndeplinite toate cerinţele din avize, nu există studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei, nu există o corelare tehnico-economică a investiţei cu restul obiectivelor intercondiționate - pista 3500 m, deviere Someșul Mic, în condițiile în care Terminalul Cargo Aero se suprapune peste albia Someșului Mic și e propus a se începe execuția în vara anului 2016, necesitatea realizării unui diagnostic arheologic, lipseşte acordul proprietarilor terenurilor pe care se realizează investiţiile, respectiv nu există hotărâre de Guvern, hotărâri de Consiliu Judeţean, hotărâri de Consiliu Local, lipseşte avizul privind necesitatea şi oportunitatea investiţiei de la beneficiarii/titularii de investiție (Ministerul Transporturilor pentru CNADNR., CFR SA., autorități locale)”, se arată în documentul citat.


Mai mult, reprezentanţii Consiliului Judeţean consideră că “în condițiile în care beneficiarii-parteneri ai investiției nu și-au asumat din punct de vedere financiar, finanțarea/cofinanțarea obiectivelor de investiție nu există un raport juridic care să garanteze implicarea acestora în realizarea intermodalului, fapt care crește semnificativ riscul de nerealizare al proiectului, aspect care nu este reflectat în analiza de risc”.

Cu toate acestea, preşedintele CJ Cluj Mihai Seplecan spune că dezvoltarea aeroportului reprezintă o prioritate a instituţiei pe care o conduce.


„În pofida acestei decizii de respingere de către Comisia Tehnico Economică a acestei documentaţii, reafirm cu toată convingerea faptul că dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului clujean reprezintă în continuare o prioritate a Consiliului Judeţean. O condiţie esenţială însă, înainte de a aproba sau promova orice nou proiect în acest sens, este aceea a deplinei legalităţi, a conformării la toate normele în vigoare şi a parcurgerii tuturor etapelor procedurale legale, inclusiv obţinerea avizelor, acordurile şi autorizaţiile necesare. În acest context şi ţinând cont de faptul că Master Planul de Transport al României aprobat de Uniunea Europeană permite doar dezvoltarea unui proiect de transport multimodal la Aeroportul clujean, susţin acest demers cu condiţia însă a redimensionării şi adaptării acestui proiect la Master Plan şi la celelalte exigenţe legale în vigoare” spune Seplecan.

De cealaltă parte, directorul Aeroportului Internaţional Cluj David Ciceo spune că respingerea documentaţiei s-a făcut intenţionat de către Consiliul Judeţean.


S-a încălcat grav regulamentul acestei comisii tehnico-economice, ei erau obligaţi să ne invite să ne susţinem punctele de vedere. Nu e normal să aflăm din presă despre faptul că documentaţia a fost respinsă. Consiliul Judeţean face multe afirmaţii nefondate. Un exemplu, reprezentanţii CJ Cluj spun că nu avem aviz de la CNADNR, îl avem. Prin faptul că în mod nefondat sunt împotriva transportului intermodal considerăm că prejudiciază grav interesele judeţului Cluj. Respingerea acestei documentaţii s-a făcut în mod intenţionat, în mod nejustificat considerăm că se aduc grave prejudicii Clujului”, a declarat David Ciceo.

Ultimele Stiri
abonare newsletter