Actualitate

Filmul independent câștigă teren la Comedy Cluj: Filmele de la Hollywood nu au niciun mesaj

Mai sunt trei zile până la începerea celei de-a 7a ediții a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj, o ediție marcată de o prezență foarte puternică a producțiilor independente de film de comedie.

“Se dezvoltă tot mai mult această piață a filmelor independente, oamenii vor să facă filme care vin din imaginația și cultura lor și nu să asculte de casele de producție care impun trendurile. În festivaluri se înscriu tot mai multe filme independente foarte bune și nu putem închide ochii la ele. Pentru Comedy Cluj 2015 am ales cât de multe filme bune independente am văzut’’, a explicat Bogdan Beșliu, directorul artistic al festivalului, în conferința de presă organizată, astăzi , în avanpremiera Comedy Cluj 2015.

Potrivit acestuia, programul festivalului va conține, pe lângă filmele de competiție, mai multe calupuri de scurtmetraje, un calup de filme studențești, filme românești, precum și filme din Islanda și Irlanda în secțiunea Focus.


“Anul acesta avem și trei calupuri de animație, extrem de diverse, care nu se adresează doar școlarilor și preșcolarilor. Sunt animații deștepte, mature, care au trecut prin diferite festivaluri și sperăm ca publicul să fie interesat de ele’’, a spus Bogdan Beșliu.

“Din experienţa anilor trecuţi, publicul clujean vrea să vadă un film inteligent, să se gândească la ce a văzut. E interesant să ieşi de la un film şi să discuţi la o bere, la o cafea, despre el. Mi se pare un lucru foarte bun şi un indicator. Lucrul acesta nu este o certitudine, este doar o observaţie”, a mai spus Beşliu.


Filmele prezente la această ediția a Comedy Cluj acoperă o paletă largă a genului comediei, de la comedie fantasy la comedie neagră, fiind caracterizate toate de o viziune mai complexă decât cea pur umoristică.

“Pe lângă învelișul ludic, comediile din festival fac spectatorul să gândească și să rămână cu ceva dupa ce ies din sala de cinema. Filmele de la Hollywood nu au niciun mesaj, încercăm să evităm să le aducem la festival. În festival vrem să aduce comedii inteligente, care au ceva de spus şi fac spectatorul să gândească. Filmele independente care sunt din ce în ce mai bine făcute răspund de foarte multe ori acestor criterii”, a spus Horațiu Dan, directorul festivalului Comedy Cluj.


Una dintre noutățile din acest an a Comedy Cluj este dezvoltarea secțiunii de teatru, un proiect gândit pe termen lung și care își dorește să devină un punct forte al festivalului.

"Suntem foarte interesanți să vedem cum se manifestă comedia și sub altă formă. Este nevoie de teatru pe scena culturală clujeană, există două festivaluri consacrate, dar cu toate astea considerăm că publicul își dorește să vadă piese de teatru. Ne-am concentrat pe aducerea la Cluj a unor spectacole puse în scenă de teatre mai mici sau independente’’, a mai spus Horațiu Dan.


Pentru ca publicul fidel al festivalului să poata accesa mai ușor proiecțiile sale, odată cu această ediție Comedy Cluj își mărește numărul de spații în care pot fi vizionate filmele. Pentru prima oară festivalul va fi găzduit de către Cinema City în cele două multiplexuri din Polus Center și Iulius Mall. Proiecțiile planificate la Casa TIFF și Studio 26 au acces gratuit în măsura locurilor disponibile.

Biletele se pot cumpăra online și de la casieriile cinematografelor începând din 12 octombrie (Cinematograful ‘’Florin Piersic’’) și 16 octombrie (Cinematograful Victoria, Cinema City Iulius Mall și Cinema City Polus).


Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 2015 are loc la Cluj-Napoca în perioada 16-25 octombrie 2015.

Ultimele Stiri
abonare newsletter