Actualitate

INTEGRAL, DOCUMENTELE în care conducerea Aeroportului ÎL ACUZĂ PE MIHAI SEPLECAN DE PRESIUNI. Juriștii CJ, „repetenți” la tehnică legislativă și drept administrativ, sunt acuzați de ABUZ ÎN SERVICIU!

Conducerea Aeroportului Internațional Cluj-Napoca le cere consilierilor județeni să retragă de pe ordinea de zi a ședinței de marți a unui proiect de hotărâre privind modificarea regulamentului de organizare și funcționare a Aeroportului.

Un document care demonstrează că juriștii Consiliului Județean au argumentat „pe lângă lege” hotărârea de modificare a Regulamentului de Organizare și Funcționare a Aeroportului Cluj, în fapt o revocare a directorului Ciceo din fruntea CA, a fost depus vineri la registratura deliberativului județean. 

JURIȘTII CJ, REPETENȚI LA TEHNICA LEGISLATIVĂ

Argumentul cheie al juriștilor Aeroportului este principiul de drept specialia generalibus derogant, non generalia specialibus, se pare necunoscut la CJ. Astfel, potrivit principiului invocat, prevederile legii speciale se aplică cu prioritate față de prevederile legii generale și nu invers, chiar dacă legea generală este mai recentă. 


Concret, actul normativ invocat de Consiliul Județean pentru a justifica incompatibilitatea dintre funcția de director și cea de președinte al CA deținute simultan de David Ciceo este OUG 109/2011 referitor la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice este actul normativ general, iar actul normativ special care reglementează speța concretă este Anexa 2 a HG 398/1997 privind trecerea unor aeroporturi de la Ministerul Transporturilor în subordinea unor consilii județene. Iar această Hotărâre de Guvern - lege specială în această speță - arată că: „directorul general al regiei autonome, care este și președintele consiliului de administrație...”.

O HOTĂRÂRE DE CJ NU „BATE” UNA DE GUVERN. POATE DOAR LA CLUJ.

Juriștii aeroportului mai arată că același proiect de hotărâre de Consiliu Județean a cărei retragere o solicită încearcă să modifice prevederile unui act normativ de nivel superior, respectiv ale unei Hotărâri de Guvern (HG 398/1997), ceea ce contravine regulilor de tehnică legislativă, respectiv faptul că „la elaborarea proiectelor de hotărâri, ordine sau dispoziții se va avea în vedere caracterul lor de acte subordonate legilor, hotărârilor și ordonanțelor Guvernului și altor acte de nivel superior”.


Acestea sunt argumentele juridice invocate de juriștii Aeroportului pentru a-i convinge pe consilierii județeni să retragă de pe ordinea de zi a ședinței de marți proiectul de HCJ prin care se încearcă schimbarea lui David Ciceo din funcția de președinte al CA. 

PLÂNGERE PENALĂ PENTRU MIHAI SEPLECAN, SIMONA GACI ȘI ȘTEFAN ILIESCU

Argumentelor legale li se adaugă un argument de natură penală: „acest pct. 15 de pe ordinea de zi a ședinței din data de 29.09.2015 este doar rezultatul unor acțiuni de abuz în serviciu ale Președintelui Mihai Seplecan, ale Secretarului județului Simona Gaci și Directorului Direcției Juridice Ștefan Iliescu, deoarece Aeroportul Internațional «Avram Iancu» Cluj nu a dat curs unor solicitări ilegale și abuzive. Întrucât avem convingerea că faptele acestora reprezintă un abuz în serviciu prevăzut de art. 297 C.pen., Aeroportul Internațional Cluj a transmis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca o plângere penală pe care o anexăm alăturat.”


FUNCȚIONARII CONSILIULUI JUDEȚEAN, ACUZAȚI DE ABUZ ÎN SERVICIU

Plângerea penală, care se întinde pe nu mai puțin de 24 de pagini plus anexele, îi acuză pe cei trei amintiți mai sus de abuz în serviciu pentru că, prin încercarea de a modifica Regulamentul de Organizare și funcționare a Aeroportului ar fi o încercare de răzbunare ca urmare a „refuzului justificat al subscrisei de a da curs unor solicitări ilegale și abuzive ale Președintelui Consiliului Județean Cluj, numitul Seplecan Mihai, legate de cedarea unui alt autoturism VW Touareg decât cel dat în comodat Consiliului Județean Cluj, precum și modificarea fictivă a autoturismului Touareg aflat la acel moment în comodat la Consiliul Județean Cluj prin transformarea sa în autoutilitară spre a servi interesului numitului Seplecan Mihai de a deconta o cantitate mai mare de 150 de carburant pe lună pentru deplasările sale cu acest autoturism”.

Detaliile legate de aceste acuze se regăsesc la filele 4-10 din plângerea penală și culminează cu transcrierea unei convorbiri dintre Mihai Seplecan și David Ciceo în care se discută despre transformarea VW Touareg din autoturism în autoutilitară (vedeți la documentele anexate și documentul oficial prin care Consiliul Județean solicita acest lucru, la data de 15 septembrie 2015, act furnizat de Consiliul Județean la solicitarea cotidianului Monitorul de Cluj).


SEPLECAN, ACUZAT DE ȘANTAJ

În plângerea adresată Parchetului, reprezentanții Aeroportului mai arată că: „în aceeași perioadă, numitul Seplecan Mihai a făcut presiuni asupra conducerii subscrisei pentru a obține folosul necuvenit prin determinarea subscrisei să comită ilegalitatea la care acesta a instigat, arătând o pretinsă situație de nelegalitate privind deținerea în mod concomitent de către domnul Ciceo David a funcțiilor de Președinte al Consiliului de Administrație și Director General. Acesta (Mihai Seplecan - n.r.) a sugerat faptul că ar exista o nelegalitate în acest sens și că va propune printr-un proiect de Hotărâre de Consiliu Județean modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al subscrisei în sensul imposibilității deținerii de către domnul Ciceo David a ambelor funcții. Așa cum vom arăta în prezenta plângere, aceasta a reprezentat o încercare de șantajare a conducerii subscrisei, care mai apoi s-a concretizat într-o răzbunare din partea numitului Seplecan Mihai (...)”

DOCUMENTELE, ANEXATE INTEGRAL 

În esență, acestea sunt documentele primite vineri de consilierii județeni și, pentru că nu putem intra în detalii din cauza numărului mare de pagini care ar face lectura dificilă, le anexăm la finalul articolului astfel încât cititorii și cetățenii județului Cluj să le poată studia în amănunt. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter