Actualitate

Cine câştigă în urma crizei din Grecia?

Germania, care a avut o atitudine intransigentă faţă de Grecia, a obţinut profituri în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro în contextul crizei economico-financiare elene, relevă un studiu citat de site-ul agenţiei AFP.

Suma reprezintă bani pe care Germania i-a obţinut prin vânzarea de obligaţiuni guvernamentale, în contextul în care investitorii căutau active pe care să le achiziţioneze în zone sigure din punct de vedere financiar.

Germania a beneficiat în mod clar de pe urma crizei, în contextul în care profiturile vor depăşi oricum costurile, chiar şi dacă Grecia va fi în incapacitatea de a-şi achita datoriile”, explică Institutul pentru Studii Economice din Leibniz.


De fiecare dată când pieţele financiare se confruntau cu perspective sumbre privind situaţia Greciei, Germania reducea dobânzile la obligaţiunile guvernamentale; atunci când veştile erau mai bune, dobânzile obligaţiunilor creşteau”, explică analiştii Institutului pentru Studii Economice din Leibniz.

Germania a cerut Greciei măsuri de disciplină fiscală şi alte reforme economice dure în schimbul unui nou plan de asistenţă financiară.


Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia şi-a asigurat restructurarea datoriilor şi finanţarea pe termen mediu în cadrul unei pachet în valoare de 86 de miliarde de euro care va permite ţării să rămână în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

Grecia are nevoie de un împrumut de 90 de miliarde de euro prin planul de asistenţă financiară, estimează Fondul Monetar Internaţional (FMI), afirmă surse europene citate de Handelsblatt.


Grecia este pe cale să finalizeze proiectul de acord pe tema noului plan de asistenţă financiară şi ar putea primi până pe 20 august un împrumut-cheie. Atena negociază cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional un nou plan de asistenţă financiară, în valoare de cel puţin 86 de miliarde de euro.

Grecia şi creditorii săi internaţionali au ajuns marţi la un acord asupra unui nou plan de salvare, în urma unor negocieri-maraton în cursul nopţii de luni spre marţi, au anunţat mai mulţi ofiiciali, alimentând speranţele plătirii la timp a unui ajutor pentru achitarea unei datorii importante, scadente în câteva zile, relatează Reuters în pagina electronică.


După 23 de ore de negocieri, care au început luni după-amiaza, oficiali greci extenuaţi au ieşit dintr-un hotel din centrul Atenei pentru a anunţa că cele două părţii au convenit asupra detaliilor unui acord, în pofida faptului că au mai rămas de aplanat două probleme minore.

În sfârşit, iese fum alb”, a declarat un oficial de la Ministerul grec al Finanţelor. S-a ajuns la un acord. Unele detalii minore sunt discutate chiar acum”, a adăugat el.


Ar fi vorba despre un pact în valoare de până la 86 de miliarde de euro, constând în noii împrumuturi pentru o Grecie împovărată de datorii, însă suma nu a fost confirmată imediat.

abonare newsletter