Actualitate

Mai mulți directori din Cluj de la Remarul și de la CFR sunt cercetați de DNA Cluj pentru dare și luare de mită și spălare de bani

Direcția Națională Anticorupție Cluj a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, pe numele mai multor directori din cadrul firmei S.C. Remarul 16 Februarie S.A., S.N.T.F.C. CFR Călători S.A., S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj Napoca și a directorului Sucursalei Regionale de Căi Ferate SRCF Galați (C.R.E.I.R. Galați) pentru dare și luare de mită în formă continuată, spălare de bani și instigare la abuz în serviciu.

Procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților Călin Mitică, Bărbăcuți Dumitru, Gavriș Teodor Alexandru, Ștefan Adriian și Seceleanu Laurențiu, și în stare de libertate a inculpaților Panaite Marian, Arnăutu Mircea Cristian, Dae Gelu, Andrei Ștefan Florin și Trandafirescu Sorin Alexandru, dar și a firmei S.C. Remarul 16 Februarie S.A. Cluj-Napoca.

Potrivit comunicatului DNA Cluj, Călin Mitică, omul de afaceri care controlează acționariatul S.C. Remarul 16 Februarie S.A. Cluj-Napoca și S.C. Ttransferoviar S.A. Cluj Napoca, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, în formă continuată; spălare de bani, în formă continuată; instigare la abuz în serviciu, în formă continuată; complicitate la dare de mită, în formă continuată; complicitate la spălare de bani, în formă continuată și complicitate la cumpărare de influență.


În același dosar mai sunt cercetați și Bărbăcuți Dumitru, director general al S.C. Remarul 16 Februarie S.A. Cluj-Napoca, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, în formă continuată; spălare de bani, în formă continuată și instigare la abuz în serviciu, în formă continuată; Gavriș Teodor Alexandru, șef Serviciu Automotoare și, ulterior, director de tracțiune în cadrul S.N.T.F.C. CFR Călători S.A., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată (două infracțiuni) și complicitate la spălare de bani, în formă continuată; Ștefan Adriian, director de infrastructură al S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj Napoca, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, în formă continuată; spălare de bani, în formă continuată și cumpărare de influență; Seceleanu Laurențiu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate SRCF Galați (C.R.E.I.R. Galați), din cadrul C.N.C.F. CFR S.A., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată și complicitate la spălare de bani, în formă continuată.

În stare de libertate sunt cercetați, în acelși dosar, și inculpații Panaite Marian, inspector în cadrul Autorității Feroviare Române AFER, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu; Arnăutu Mircea Cristian, director al Oficiului Notificat Feroviar Român O.N.F.R., din cadrul Autorității Feroviare Române A.F.E.R., la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu; Dae Gelu, director general al Autorității Feroviare Române A.F.E.R., la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului; Andrei Ștefan Florin, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor și Seceleanu Liliana Luța, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, în formă continuată; complicitate la dare de mită, în formă continuată și complicitate la spălare de bani, în formă continuată; Trandafirescu Sorin Alexandru, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanțare nerambursabilă, din cadrul C.N.C.F. CFR S.A., la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, dar și firma S.C. Remarul 16 Februarie S.A. Cluj-Napoca, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, în formă continuată; spălare de bani, în formă continuată și instigare la abuz în serviciu, în formă continuată.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioada 28 ianuarie 2013 - 16 iunie 2014, inculpatul Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranșe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, șef Serviciu Automotoare și ulterior, director de tracțiune în cadrul S.N.T.F.C. C.F.R. Călători S.A., pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale S.C. Remarul 16 Februarie S.A. Cluj-Napoca, astfel încât să obțină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro 'Săgeata Albastră', în valoare maximă de 220.990.260 lei și Revizie tip R8 la automotoarele Desiro 'Săgeata Albastră' (ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractantă S.N.T.F.C. C.F.R. Călători S.A.).

Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către S.C. Remarul 16 Februarie S.A. a unor facturi fictive, emise de S.C. Tevpag Plan S.R.L. București (societate comercială controlată de Gavriș Teodor Alexandru), în baza unor acte de recepție fictive și prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv.


La actele materiale săvârșite de inculpatul Călin Mitică în perioada 25 aprilie 2014 - 16 iunie 2014, inculpatul Bărbăcuți Dumitru, director general al S.C. Remarul 16 Februarie S.A. Cluj-Napoca, a participat în calitate de coautor.

Inculpații Călin Mitică și Bărbăcuți Dumitru au urmărit astfel să obțină sprijinul inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, în ceea ce privește reviziile R7 și R8, atât în vederea atribuirii acestor servicii către S.C. Remarul 16 Februarie S.A., cât și pentru derularea raporturilor contractuale (ulterior eventualei atribuiri) în condiții favorabile intereselor economice ale S.C. Remarul 16 Februarie S.A.


În luna septembrie 2014, inculpații Călin Mitică și Bărbăcuți Dumitru, i-au determinat pe inculpații Arnăutu Mircea Cristian, director al Organismului Notificat Feroviar Român O.N.F.R. din cadrul A.F.E.R. și Panaite Marian, inspector în cadrul A.F.E.R., să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cauzând prin aceasta o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale persoanei vătămate S.N.T.F.C. C.F.R. Călători S.A.

În concret, inculpații Arnăutu Mircea Cristian și Panaite Marian au semnat acte oficiale prin care au omologat în condiții abuzive operatorul economic privat S.C. Remarul 16 Februarie S.A. Cluj-Napoca, pentru ca această societate să poată participa la licitația privind 'Servicii de reparații tip RR la locomotivele electrice 5100 KW, dotate cu ICOL', valoarea lucrărilor licitate fiind de maxim 55.284.858,72 lei.


Omologarea a fost efectuată în condițiile în care S.C. Remarul 16 Februarie S.A. nu îndeplinea condițiile legale obligatorii pentru a obține omologarea în stadiul preliminar, condiție obligatorie în vederea participării la licitație a firmei respective.

Astfel, demersurile ilegale efectuate de către inculpații Arnăutu Mircea Cristian și Panaite Marian au condus în final, la câștigarea licitației respective de către operatorul economic privat S.C. Remarul 16 Februarie S.A.

În perioada decembrie 2014 - ianuarie 2015, inculpatul Dae Gelu, în calitate de director general al Autorității Feroviare Române A.F.E.R., a exercitat presiuni asupra membrilor unei Comisii de analiză constituită la nivelul O.N.F.R. (prin amenințarea referitoare la pierderea funcțiilor de conducere deținute, respectiv cercetarea și sancționarea disciplinară) în scopul îngreunării cercetărilor în prezenta cauză penală, prin împiedicarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Călin Mitică.

Astfel, inculpatul Dae Gelu i-a determinat pe membrii Comisiei să revizuiască raportul adoptat inițial și să întocmească Raportul revizuit din 19 decembrie 2014, prin care s-a decis, în mod vădit abuziv, menținerea certificatului de omologare obținut fraudulos de S.C. Remarul 16 Februarie S.A. Cluj-Napoca.

Ulterior, A.F.E.R. a expediat la dosarul de urmărire penală o adresă oficială, semnată de către inculpatul Dae Gelu, în calitate de director general, în conținutul căreia au fost înserate, cu știință, aspecte de fapt mincinoase, cu scopul direct de a-l favoriza pe inculpatul Călin Mitică.

În luna decembrie 2012, inculpatul Stefan Adriian, director de infrastructură al S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj-Napoca, a promis și remis efectiv un folos material necuvenit inculpatului Trandafirescu Sorin Alexandru, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanțare nerambursabilă din cadrul C.NC.F. CFR S.A., pentru ca acesta din urmă, în virtutea influenței avute în cadrul companiei naționale, să determine funcționari din subordine să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, în vederea avantajării intereselor economice ale S.C. Transferoviar Grup S.A.

Folosul material necuvenit primit de inculpatul Trandafirescu Sorin Alexandru, de la inculpatul Ștefan Adriian, cu complicitatea inculpatului Călin Mitică (care a aprobat cheltuirea sumei de bani), a constat într-un abonament conținând 10 călătorii dus - întors cu avionul, pe relația București - Iași, în valoare totală de 1.870 euro.

În perioada martie 2013 - martie 2014, inculpatul Ștefan Adriian, director de infrastructură al S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj-Napoca, a dat cu titlu de mită, în mai multe rânduri, suma totală de 105.665 lei, inculpatului Seceleanu Laurențiu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galați (denumită anterior C.R.E.I.R. Galați), din cadrul Companiei Naționale CFR SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele economice ale S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj-Napoca.

Remiterea sumelor de bani a fost efectuată atât în numerar, cât și în modalități disimulate, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup S.A. Cluj-Napoca a unor facturi fictive emise de o societate comercială administrată de inculpatul Andrei Ștefan Florin sau prin angajarea fictivă în muncă a inculpatei Seceleanu Liliana Luța, soția directorului C.R.E.I.R. Galați.

Remiterea sumelor de bani date cu titlu de mită de către inculpatul Ștefan Adriian, a fost efectuată cu complicitatea inculpaților Călin Mitică, Seceleanu Liliana Luța și Andrei Ștefan Florin, după cum urmează:
- inculpatul Călin Mitică a aprobat remiterea celor 22 tranșe de mită și a justificat scoaterea unor sume de bani din patrimoniul S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. (remise inculpatului Seceleanu Laurențiu), prin justificarea fictivă a încasării unor dividende;
- la datele de 29 octombrie 2013 și 10 decembrie 2013, inculpatul Ștefan Adriian a remis inculpatului Seceleanu Laurențiu, direct sau prin intermediar, sumele de 20.000 lei și 25.000 lei, în scopul arătat anterior;
- în perioada martie 2013 - martie 2014, S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj-Napoca a plătit inculpatei Seceleanu Liliana Luța (soția inculpatului Seceleanu Laurențiu) suma totală de 17.085 lei, fără ca inculpata să presteze vreo activitate reală în folosul pretinsului 'angajator';
- în cursul anului 2013, inculpatul Andrei Ștefan Florin a emis un număr de 9 facturi, în valoare totală de 43.580 lei, pentru prestarea unor servicii fictive, care au fost decontate prin circuit bancar de S.C. Transferoviar Grup S.A., destinatarul real al sumelor de bani fiind Seceleanu Laurențiu.

În perioada 09 decembrie 2013 - 02 iulie 2014, inculpatul Gavriș Teodor Alexandru a pretins și a primit în mod repetat, suma totală de 257.128,64 lei, de la reprezentanții unei societăți comerciale, pentru ca să îndeplinească/ să nu îndeplinească, să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri, toate aceste demersuri vizând avantajarea intereselor de afaceri ale societății respective, care avea în derulare contracte atribuite de autoritatea contractantă S.N.T.F.C. C.F.R. Călători S.A.

Remiterea mitei efectuată de societatea respectivă a fost disimulată prin „subcontractarea” unor servicii de reparații în favoarea unei firme controlate de inculpatul Gavriș Teodor Alexandru.

Astfel, societatea comercială a decontat, prin circuit bancar, suma menționată anterior, deși firma controlată de inculpat nu a efectuat lucrările 'subcontractate'.

Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetărilor față de inculpații Călin Mitică, Mădărășan Kinga, Gavriș Teodor Alexandru, Ștefan Adriian și Mihuț Georgel, într-un dosar separat, pentru alte infracțiuni comise de aceștia.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile și sume de bani aparținând inculpaților menționați în cuprinsul comunicatului.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

Procurorii DNA Cluj fac precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ultimele Stiri
abonare newsletter