Actualitate

Autoritățile au găsit o soluție pentru criza deșeurilor: își acoperă incompetența cu hârtii! Încă un pas inutil în încercarea de a debloca criza gunoaielor

În așteptarea asaltului gunoaielor, autorităților le-a mai rămas un singur lucru de făcut: „se fac că lucrează”! O adresă comună semnată de președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Cluj-Napoca a fost dusă la București, la Ministerul Fondurilor Europene, de o întreagă delegație de politicieni și funcționari, condusă de chiar președintele CJ, Mihai Seplecan. Solicitările din respectivul document sunt fie inaplicabile, fie ilegale, fie imposibile din punctul de vedere al reglementărilor europene. Deci, ce fac autoritățile? Caută să se acopere cu hârtii, în așteptarea momentului în care vom fi cu toții îngropați în gunoaie.

Consiliul Judeţean Cluj a găsit o nouă găselniţă pentru deblocarea situaţiei gunoaielor şi anume cumpărarea terenului unde va fi construit Centrul de Deşeuri. Cu toate că în urmă cu câte zile şefa echipei de implementare a proiectului Centru de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Mariana Raţiu recunoştea că o prevedere a acordului de înființare a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Metropolitan interzice orice act juridic pe terenul alocat viitorului Centru de Management Integrat al Deșeurilor, acum conducerea CJ Cluj vine şi propune achiziţionarea acestui teren şi culmea, cere ca suma necesară achiziţionării terenului (care nu este deloc de neglijat) să fie inclusă în categoria cheltuielilor eligibile.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, s-a deplasat ieri la sediul Ministerului Fondurilor Europene din Bucureşti, într-o nouă încercare de deblocare a situaţiei depozitării deşeurilor în judeţul Cluj, în contextul situaţiei generate de recenta închidere a depozitelor de deşeuri neconforme din judeţ.


În acest sens, în contextul inexistenţei unei rampe de stocare temporară a deşeurilor de pe teritoriul judeţului şi a imposibilităţii de a plăti o redevenţă comunei Feleacu, varianta analizată este aceea a achiziţionării terenului aferent Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj”, în vederea obţinerii acordului comunei Feleacu pentru realizarea respectivei rampei de stocare temporară.

Boc e de acord

Această soluţie, susţinută şi de Primăria municipiului Cluj-Napoca printr-o adresă comună transmisă deja ministerului de resort, vine ca urmare a adresei transmise Consiliului Judeţean Cluj de Ministerul Fondurilor Europene în care se precizează extrem de clar faptul că perceperea unei redevenţe, în conformitate cu solicitarea comunei Feleacu, nu este conformă proiectului SMID, întrucât „nu poate fi inclusă o cotă care să devină venit la bugetul local al unităţii administrativ teritoriale, cotă care nu este strict legată de o activitate de gestionare a deşeurilor”.


În acest context, soluţia promovată de preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Seplecan, şi convenită cu primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc este determinată şi de necesitatea demarării urgente a achiziţiei publice pentru delegarea serviciilor de colectare şi transport a deşeurilor de către ADI Eco Metropolitan Cluj, procedură care, în lipsa unei rampe de depozitare şi a unui tarif corespunzător, este imposibil de demarat.

„Împreună cu domnul primar Emil Boc am înaintat această propunere pentru o deblocare cât mai urgentă a situaţiei depozitării deşeurilor din judeţ. Este un nou demers, o continuare a eforturilor pe care le facem pentru identificarea soluţiei optime de depozitare a deşeurilor, fără a polua alte suprafeţe de teren, astfel încât să putem demara, chiar şi parţial, demersurile de punere în funcţiune a proiectului SMID în judeţul Cluj. Ceea ce încercăm să obţinem de la Ministerul Fondurilor Europene este un acord al instituţiei guvernamentale pentru soluţia propusă de judeţul Cluj, astfel încât să nu se aducă atingere, în nici un fel, condiţionalităţilor care au stat la baza acordării finanţării nerambursabile pe acest proiect”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.


Termenul s-a scurtat pentru depozitarea gunoaielor la Alba

Într-o adresă semnată de către Emil Boc şi Mihai Seplecan şi trimisă ministrului Fondurilor Europene Marius Nica se precizează faptul că: “Până la data de 10 iulie deşeurile sunt transportate la depozitul din Alba Iulia cu costuri suplimentare pentru populaţie şi autorităţile locale. Arătăm că începând cu data de 10 iulie se sistează şi depozitarea la depozitul din Alba Iulia, iar ulterior nu vom avea o soluţie legală de depozitare a deşeurilor. Vă rugăm să ne sprijiniţi în identificarea unei soluţii locale de depozitare a deşeurilor fără a polua alte suprafeţe de teren şi pentru a putea demara chiar şi parţial demersurile pentru punerea în funcţiune a proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj”. Iniţial, autorităţile dădeau asigurări că până în 14 iulie gunoiul se poate depozita în Alba Iulia dar, în realitate termenul este mult mai scurt.

În aceeaşi adresă se vorbeşte şi despre două rapoarte de expertiză privind stabilirea valorii de piaţă a terenului întocmite de comuna Feleacu, respectiv de către judeţul Cluj care au stabilit valori de 6.464.200 lei (1.454.800 euro) – 2,27 euro/mp, respectiv 6.400.900 lei (1.465.800 euro)  - 2,29 euro/mp.


Despre posibilitatea achiziţionării terenului de 60 de hectare aflat în proprietatea comunei Feleacu unde va fi construit Centrul de Deşeuri s-a mai discutat şi în luna martie  a acestui an, când primarul Emil Boc a participat la o şedinţă de Consiliu Judeţean şi le-a cerut consilierilor să cumpere acest teren.

Atunci executivul CJ Cluj a fost mandatat să  negocieze cu Primăria Feleacu achiziţionarea a două hectare de teren în procedură de urgenţă pentru construirea rampei temporare, şi ulterior achiziţionarea tuturor celor 60 de hectare necesare realizării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor.


Dacă atunci Primăria Feleacu a refuzat să vândă două hectare de teren, ce îi face acum Seplecan şi pe Boc să creadă că le va vinde 60 de hectare? În plus, surse din Consiliul Judeţean au recunoscut că deplasarea de ieri de la Bucureşti a fost numai “să se vadă că ne facem că lucrăm” şi că “am discutat pe principii, niciuna din soluţiile propuse nu sunt realiste şi nu se pot pune în practică”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter