Actualitate

Ce decizie au luat reprezentanţii Comisiei Europene cu privire la Centrul de Deşeuri

Reprezentanţii Comisiei Europene şi cei ai Ministerului Fondurilor Europene au inspectat joi şantierul viitorului Centru de Deşeuri în încercarea de a găsi soluţii împreună cu conducerea Consiliului Judeţean Cluj pentru a debloca acest proiect derulat cu fonduri europene.

Echipa de implementare a proiectului Sistem Integrat de Management al Deşeurilor (SMID) a discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene posibilitatea de finanţare a proiectului pentru perioada 2014-2020.

“Am încercat să identificăm modalităţi concrete de deblocare a contractelor din cadrul proiectului, respectiv posibilitatea de finanţare a proiectelor pentru perioada 2014-2020. Urmează ca în perioada imediat următoare Consiliul Judeţean Cluj să demareze licitaţiile pentru asistenţa tehnică, cea pentru construirea celulei de depozitare şi a zonei administrative din cadrul CMID, respectiv, licitaţia pentru Zona Tehnică - staţia de tratare mecano-biologică şi staţia de sortare cu infrastructura adiacentă din cadrul CMID. În acelaşi timp însă, reprezentanţii Comisiei Europene au subliniat necesitatea derulării  în regim de maximă urgenţă, de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan, a licitaţiei pentru selectarea operatorului economic ce va realiza colectarea selectivă a deşeurilor. În acest context, s-a subliniat faptul că demararea acesteia este una imperios necesară, de îndată, ea nefiind condiţionată în niciun fel de finalizarea proiectului SMID şi urmând a fi concepută în două etape, respectiv până la finalizarea instalaţiilor şi după acest moment”, a precizat Mariana Raţiu, şefa echipei de implementare a CMID.


Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, este convins că banii europeni nu se vor pierde.

„În urma negocierilor pe care le-am purtat cu reprezentanţii Comisiei Europene am reuşit să deblocăm cele mai problematice aspecte care grevau până acum buna implementare a proiectului. Mai concret, am convenit asupra unor etape de parcurs, vestea cea mai îmbucurătoare fiind aceea că banii europeni nu se vor pierde în nici un caz ci chiar dimpotrivă, lucrările vor fi declarate eligibile şi vor trebui finalizate până la sfârşitul anului 2016”, a declarat Seplecan.


În ceea ce priveşte problema achitării unei anumite redevenţe de către Consiliul Judeţean Cluj pentru realizarea depozitării temporare a deşeurilor, “s-a subliniat necesitatea ca o asemenea decizie să fie extrem de bine fundamentată şi în niciun caz să nu se reflecte în creşterea costurilor pe care consumatorii finali-cetăţenii vor trebui să le suporte”.

abonare newsletter