Actualitate

Mandatul lui Seplecan la şefia Consiliului Judeţean Cluj a început cu tonuri ridicate, sfidări şi ameninţări

Circ şi vorbe grele aruncate în plenul Consililui Judeţean odată cu votarea lui Mihai Seplecan în funcţia de preşedinte al instituţiei.

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj are, începând de astăzi, un nou preşedinte, în persoana liberalului Mihai Seplecan. El a fost ales în funcţia de preşedinte de consilierii judeţeni, potrivit noii legi privind alegerile locale, şi-şi va exercita mandatul cu puteri depline, fără să-i fie doar delegate atribuţiile de preşedinte. Seplecan a fost ales cu 25 de voturi pentru şi opt împotrivă, în locul lui Horea Uioreanu, al cărui mandat a încetat prin demisie. Toți membrii PNL, împreună cu grupul consilierilor independenți, l-au votat pe Seplecan, acesta fiind susţinut în mod direct de Marius Nicoară, copreşedintele PNL Cluj.

Înainte de votul propriu zis, consilierii judeţeni s-au certat şi s-au ironizat reciproc. " Acum n-o să-i cer lui Mihai Seplecan să ne prezinte CV-ul, pentru că știu că nu prea are ce să ne arate. Dar îl rog să ne spună câteva cuvinte despre ceea ce va face în funcția de  președinte. Care este  proiectul domniei sale?", a comentat Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj. Seplecan nu a răspuns provocărilor venite din partea social democraţilor, rezumându-se să afirme: “De mâine încolo, răspund cu drag”.


Consilierul judeţean Dănuţ Canta (PSD) i-a ţinut isonul colegului său Remus Lăpuşan. “Totuși, funcția aceasta este foarte importantă, chiar nu poate fi tratată atât de simplist. Sigur că trebuie să aveți câteva ținte. Măcar așa, din respect pentru cei care vă dau votul ar trebui să spuneți două, trei cuvinte. Dacă trataţi acest lucru ca o glumă, nu e ok”, a spus Canta.

La prima vedere, Seplecan şi-a pierdut cumpătul. “Știu ce încercaţi. Ştiu că vreţi să mă enervaţi, nu o să reuşiţi. Așa o să fiu ca și președinte! De mâine încolo o să vedeți! Un an de zile, am spus. Punct! Dacă e așa important, să candideze și altii de aici, dacă nu, să câștige cine are mai multe voturi. Politica se face pe voturi”. “Aștept cu nerăbdare să mă uimiți cu glorioasele dumneavoastră realizari. Uimiți-ne!”, a replica, din nou, Canta.


După ce şi-a văzut visul cu ochii, Seplecan a declarat: „A fost un an de zile în care am avut răbdare, am avut ambiţie şi am fost perseverent. Vreau să le mulţumesc colegilor din PNL, dar şi celor de la UDMR şi independenţilor care m-au votat. Sunt convins că împreună cu domnii Cătărig şi Vakar vom debloca proiecte şi vom începe proiecte noi. De mâine, voi fi chiar mai activ decât am fost în opoziţie".

Vakar, felicitat atât de putere, cât şi de opoziţie

La unison, consilierii judeţeni au ţinut să-l felicite pe Vakar Istvan pentru modul în care a condus Consiliul Judeţean până în acest moment. Fostul preşedinte interimar, Vakar Istvan, i-a urat noului şef al judeţului "înţelepciune şi gânduri bune". “Acest Consiliu Judeţean a suferit destul de mult, ar fi timpul ca toţi să facem ceva mai bun împreună şi ceva pentru oamenii care aşteaptă de la aleşi, de la noi, să facem. Să dăm exemplu de o altfel de politică. Îi urez succes la Mihai Seplecan”, a precizat Vakar.


„Să vă ferească Dumnezeu...”

În timpul şedinţei de Consiliu Judeţean, reprezentanţii presei au primit un comunicat semnat de preşedintele TSD Cluj-Napoca, Horia Nasra, în care acesta îl jignea pe noul preşedinte al CJ CLuj.

“10 iunie 2015 va rămâne în istoria Clujului drept «miercurea neagră», ziua în care PNL a ales să legitimeze politic, incultura, lipsa de profesionalism şi minciuna la conducerea judeţului Cluj, Mihai Seplecan fiind votat de consilierii judeţeni liberali, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Liberalii şi-au bătut joc de administraţia judeţeană prin susţinerea unui politician care îşi ascunde parcursul profesional şi educaţional, prin nepublicarea CV-ului, fiind cunoscut în comunitate doar pentru eticheta de căpuşă a banilor publici şi politruc crescut la roata de rezervă a maşinii politice a senatorului Marius Nicoară. Alegerea bufonului politic Mihai Seplecan în fruntea Consiliului Judeţean Cluj va rămâne în istoria judeţului drept miercuri neagră, zi în care liberalii au cedat capitala Transilvaniei acestui Dinu Păturică someşan” a declarat Horia Nasra, preşedintele TSD Cluj-Napoca.


Cu toate că se dezbătea un alt proiect de hotărâre cu un alt subiect, Seplecan a sărit ca ars şi le-a dat o replică consilierilor judeţeni PSD: “Să vă ferească Dumnezeu de un om care nimic de pierdut! Începeți cu dintr-astea? Dați dovadă de respect!”

Din nou, scandalul a reînceput. “E stranie reacția noului președinte. Să știți că n-aveți niciun drept să ne amenințați și să ridicați vocea. Aţi ridicat vocea, noi avem în spate oameni care ne-au ales şi reprezentăm oameni care ne-au ales. O să aveţi replica noastră ori de câte ori veţi sări calul, domnule tinere preşedinte”, a replicat Canta.


“Eu n-am amenințat. E vorba de bun simț”, a încheiat Seplecan discuţia.

Aparatul de specialitate din CJ Cluj l-a sfidat pe Seplecan

În momentul depunerii jurământului de către Mihai Seplecan, moment solemn de altfel, la care toţi cei prezenţi s-au ridicat în picioare, membrii aparatului de specialitate din cadrul CJ Cluj, Mariana Raţiu, Rodica Gazsi, Claudiu Salanţă, Diana Coman sau Ştefan Iliescu au preferat să rămână aşezaţi pe scaune. Singurul care a avut intenţia şi care s-a şi ridicat în picioare a fost Ştefan Iliescu, dar a fost imediat tras de mânecă de către Diana Coman să se aşeze, ceea ce a şi executat.

Lungul drum al lui Seplecan la şefia CJ Cluj

Mihai Seplecan a mai fost ales, anul trecut, de două ori în funcţia de preşedinte interimar al CJ Cluj, ambele hotărâri fiind atacate în contencios administrativ de către prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan.

Cum arată conducerea Consiliului Judeţean Cluj

În acest moment, Consiliul Judeţean este condus de Mihai Seplecan (PNL), preşedinte şi de vicepreşedinţii Horaţiu Cătărig (PNL) şi Vakar Istvan (UDMR).

Au contribuit Ana Caşu, Carmen Bizău şi Roxana Cuceu, studente la Departamentul de Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I

Ultimele Stiri
abonare newsletter