Actualitate

Prima zi în care clujenii au rămas cu gunoiul în faţa casei. Cum tratează CJ Cluj problema: Ne bucurăm că afară sunt 15 grade Celsius şi nu 29. Celulă de criză la Prefectură

Şedinţă de urgenţă la Prefectura Cluj în încercarea de a găsi o rezolvare la criza gunoaielor, după ce preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, a cerut convocarea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă şi decretarea stării de urgenţă. “E o criză iminentă, astăzi avem noroc că sunt 15 grade Celsius afară şi nu 29 de grade cum a fost ieri. Oricând, poate izbucni o epidemie”, a comentat Vakar.

“Ne aflăm într-o situaţie de criză. Problema deşeurilor din judeţ din cauza blocajelor încă nu s-a rezolvat. Notificările firmei care gestionează actuala rampă de deşeuri îşi fac efectul deja de azi dimineaţă. Cerem, noi, executivul judeţul, ca ultimă şansă de deblocare, deoarece nu putem aştepta până o anumită primărie îşi va gestiona problema joi, în speţă Primăria Feleacu, convocarea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Până joi sunt câteva zile când deşeurile vor ajunge până în grindă. Cerem domnului prefect să convoace Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, este o criză iminentă. Astăzi avem noroc că sunt 15 grade, dacă am aveam o căldură ca ieri de 29 grade? Poate oricând să izbucnească o epidemie. Cred că am făcut tot ce era absolut legal pentru a obţine acordul de la comuna Feleacu. Dacă avem acest acord, putem oricând în 48 de ore să facem acea rampă temporară de depozitare pe terenul viitorului Centru de Deşeuri” , a declarat Vakar Istvan.

Comuna Feleacu continuă să ţină în şah autorităţile judeţene, chiar dacă Consiliul Judeţean Cluj a acceptat ca pentru obţinerea acordului pentru construirea unei rampe temporare de deşeuri, să plătească o redevenţă pentru cele 60 de hectare unde urmează să fie construit viitorul Centru de Deşeuri. De astăzi, Salprest Rampă a închis rampa de gunoi.


Nici până în ziua de astăzi, consilierii locali din Feleacu nu s-au întrunit pentru a autoriza construirea rampei temporare de deşeuri. Următoarea şedinţă de Consiliu Local al comunei Feleacu este programată pentru ziua de joi. Până atunci, clujenii vor rămâne cu gunoaiele în faţa casei.

La întâlnirea de la Prefectura Cluj sunt prezenţi Emil Boc, Gheorghe Vuşcan, Mircea Avram, directorul RAADPP, Bogdan Costea, şeful Gărzii de Mediu, Mihai Seplecan şi Horaţiu Cătărig, vicepreşedinţii CJ Cluj. Ulterior, şi-a făcut apariţia şi primarul comunei Feleacu, Nicolae Balea.


„Am chemat pe cei cu responsabilităţi, să vedem ce soluţii legale găsim să depăşim acest moment. Au venit şi cei de la Salprest Rampă să ne ajute să depăşim această situaţie delicată. Nu ştiu dacă, marţi, se ridică deşeurile, dar înţelegerea a fost că se deblochează situaţia până se reautorizează o altă suprafaţă de teren pe care să funcţioneze o rampă temporară. Rampa nu este închisă. Dimineaţă era închisă, nu se permitea depozitarea deşeurilor de operatorii care au datorii la Salprest Rampă, până nu îşi plătesc datoriile”, a spus Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului Cluj.

„Rampa nu este închisă oficial în acest moment, a fost doar o notificare. Va fi joi o şedinţă la Consiliul Local Feleacu pentru a debloca situaţia şi a reglementa raportul contractual dintre comună şi CJ Cluj. Marţi se depun deşeuri, rampa nu este la capacitatea maximă, administratorul rampei mai face transferuri de deşeuri să nu se ajungă la capacitatea maximă”, a spus, la rândul său, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter