Actualitate

Cum au fost aruncate la gunoi mii de containere pentru deșeuri!

Consiliul Județean și-a dat, din nou, dovada incompetenței: a achiziționat mii de eurocontainere pentru colectarea selectivă a gunoaielor, deși Centrul de Deșeuri este blocat. Pe când va fi funcțional, containerele vor fi numai bune de aruncat la gunoi!

Municipiul Cluj-Napoca a primit cadou de la Consiliul Judeţean 4.000 de eurocontainere în valoare de 4,5 milioane de lei pe care trebuie să le păzească şi să le păstreze. Până când? Nu se ştie.

Problema este că aceste containere au o anumită valoare, deloc mică, şi au fost depozitate în câmp deschis, trebuie păzite, le arde soarele, se degradează şi există riscul să fie distruse sau furate. Cine răspunde? Municipiul. Pentru că judeţul a pus carul înaintea boilor și a cumpărat recipiente pentru colectarea deșeurilor înainte să aibă la ce le folosi.


În Cluj-Napoca, eurocontainerele au fost depozitate pe un teren aparţinând RADP în Pepiniera Becaş, iar în comuna Feleacu, spre exemplu, zac în curtea Primăriei.

Se vor face gunoi stând!

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean, achiziționarea eurocontainerelor s-a făcut în cadrul contractului „Echipamente pentru colectarea deșeurilor”, care face parte din proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj.


Potrivit Consiliului Judeţean, recipientele vor fi utilizate abia după atribuirea contractului privind colectarea şi transportul deşeurilor la noul Centrul de Deşeuri. Având în vedere că lucrările la acest obiectiv sunt sistate de anul trecut şi pe zi ce trece există tot mai puţine şanse să fie reluate în viitorul apropiat, avem toate motivele să credem că aceste eurocontainere nu vor fi folosite în următorii ani, timp suficient să se degradeze.

Cine le are, le păzește, le plătește!

Toate Unităţile Administrativ-Teritoriale (UAT) care fac parte din Asociaţia Eco Metropolitan vor primi astfel de containere pentru colectarea deşeurilor. Spre exemplu, municipiul Cluj-Napoca a primit 3.877 de eurocontainere (din care 1.566 bucăţi pentru colectarea deşeurilor de hârtie/carton, 1.395 bucăţi pentru colectarea deşeurilor de plastic şi metal şi 916 bucăţi pentru colectarea deşeurilor de sticlă, în valoare de 4,5 milioane de lei, fără TVA).


Recipientele vor fi utilizate pentru activitatea de colectare a deşeurilor menajere reciclabile, fiind diferenţiate pe culori pentru cele trei fracţii: hârtie/carton, plastic şi metal şi sticlă.

“În urma recepţiei calitative şi cantitative a recipientelor, acestea sunt transmise în folosinţă UAT-urilor (Unități Administrativ Teritoriale, în limbaj „euro-criptic” în răspunsul oficial al Consiliului Județean - n.r.). Pagubele în cazul degradării acestora vor fi suportate de unităţile care le au în folosinţă”, au mai precizat reprezentanţii CJ Cluj.


Când vor fi folosite? Foarte probabil niciodată!

Potrivit unei surse contactate de jurnaliștii Monitorul de Cluj, recipientele ar fi fost „trimise” în custodia RADP de directorul tehnic al Primăriei Cluj-Napoca, Virgil Poruțiu, care ar fi dat „termen de păstrare estimativ” anul 2018.

Putem trage concluzia că, între Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean, la nivel instituțional, se ia în calcul că Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor nu va fi implementat mai devreme de 3 ani?! Timp suficient să se distrugă nu doar eurocontainerele de plastic sau metal, ci chiar și stațiile intermediare de colectare de la Gherla, Huedin sau Mihai Viteazu, recent inaugurate cu mare tam-tam de conducerea Consiliului Județean!

Ultimele Stiri
abonare newsletter