Actualitate

Regizorul Mircea Daneliuc, celebrat la TIFF 2015

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2015, la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul "Cursa", urmând să îi fie dedicată o amplă retrospectivă cuprinzând 12 filme.

Potrivit organizatorilor TIFF, Mircea Daneliuc se va întâlni la Cluj-Napoca cu tinerii cineaşti şi cinefili şi va fi prezent la proiecţia de gală a filmului "Probă de microfon" (1980). ”Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2015, la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul «Cursa». Cineastului român îi va fi dedicată o amplă retrospectivă cuprinzând 12 filme, o expoziţie cu afişele peliculelor sale, fotografii de la filmare şi alte documente inedite aduse pentru prima dată în faţa publicului. Regizorul se va întâlni la Cluj-Napoca cu tinerii cineaşti şi cinefili şi va fi prezent la proiecţia de gală a filmului Probă de microfon (1980)”, se arată în într-un comunicat al TIFF.

Născut în 1943 în Hotin, azi Ucraina, Mircea Daneliuc a urmat iniţial studii de filologie, apoi a absolvit cursurile de regie de film la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, în 1972. Cu o carieră care cuprinde 17 lungmetraje, dintre care 16 semnate şi în calitate de scenarist, 11 apariţii ca actor, opt piese de teatru scrise şi patru regizate, romane şi volume de proză scurtă, Mircea Daneliuc este considerat unul dintre cei mai importanţi artişti români.


”Renumit pentru filmele subversive lansate în timpul regimului comunist, pentru umorul negru şi satira necruţătoare a unei societăţi bolnave, ghidată de legi absurde, Daneliuc se inspiră permanent din actualitate, dând glas propriilor nemulţumiri şi dezamăgiri”, se mai arată în comunicatul TIFF.

La TIFF, spectatorii vor descoperi câteva dintre cele mai importante filme semnate de Mircea Daneliuc, în copii noi, digitalizate, cu subtitrări noi în limba engleză, pregătite să fie reintroduse în circuitul internaţional.


În cadrul retrospectivei vor fi proiectate 12 filme cuprinzând toate etapele carierei sale: Cursa (1975), Vânătoarea de vulpi (1980), Probă de microfon (1980), Croaziera (1981), Glissando (1984), Iacob (1988), A unsprezecea poruncă (1991), Patul conjugal (1993), Această lehamite (1994), Senatorul melcilor (1995), Cele ce plutesc (2009) şi scurtmetrajul său de absolvire, Dus-întors (1972).

abonare newsletter