Actualitate

Procesul de corupţie al fostului şef CJ Cluj Horea Uioreanu a început la Tribunalul Cluj

Procesul de corupţie în care unul dintre inculpaţi este fostul şef al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu, arestat la domiciliu, a început, luni, la Tribunalul Cluj, după nouă luni de la trimiterea dosarului în judecată, singurul care a dat declaraţii în instanţă fiind Gabriel Davidescu.

La primul termen al procesului în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, oamenii de afaceri Ioan Bene, Vasile Pogăcean, Gabriel Davidescu şi consilierul judeţean din partea PNL, Ioan Petran, patru dintre cei cinci inculpaţi s-au prevalat de dreptul la tăcere în faţa instanţei, Gabriel Davidescu fiind singurul care a dat declaraţii în faţa judecătorului.

Potrivit avocatului lui Horea Uioreanu, Tiberiu Ban, primul termen al procesului a decurs “în condiţii normale”, iar la următorul termen stabilit pentru 18 martie va fi audiat principalul martor în acest dosar, Răzvan Pop, cel care a făcut denunţurile la DNA, fostul consilier personal al lui Horea Uioreanu.


"Este vorba despre primul termen de judecată în care li s-au pus în vedere inculpaţilor drepturile procesuale, drept urmare s-au prevalat la dreptul la tăcere, mai puţin unul dintre inculpaţi care a dat declaraţie (Gabriel Davidescu - n.r.). Potrivit procedurii, avem dreptul de a cere reaudierea martorilor audiaţi în cursul urmăririi penale pentru a le pune întrebări în contradictoriu, cu atât mai mult cu cât majoritatea au fost audiaţi în perioada în care încă era în vigoare vechiul Cod de Procedură Penală. Răzvan Pop a şi fost citat pentru termenul viitor, în 18 martie va fi audiat, este unul dintre martorii principali ai cauzei şi desigur va fi audiat în măsura în care vom avea posibilitatea să îi adresăm anumite întrebări”, a declarat Tiberiu Ban.

Şi avocaţii celorlalţi inculpaţi au solicitat audierea martorilor care au dat deja declaraţii în faţa procurorilor DNA, dar şi a altor martori, care urmează să depună mărturii eşalonat.


“Am solicitat audierea lui Răvan Pop (denunţătorul în dosar - n.r.) ca martor, deoarece este acel Alfa şi Omega al celui mai mare dosar de corupţie de anul trecut din Cluj. Urmează ca la termenul viitor să propunem martorii pe care noi solicităm să fie audiaţi, e vorba de martorii despre care noi apreciem că ar veni să confirme sau să infirme teze existente în probatoriu. Vom încerca să fie persoane care să nu fie suspicionate de legături subiective cu compania (Napoca Construcţii, firma unde Ioan Bene a fost administrator - n.r.) ca să nu se spună că ar fi părtinitori. Sunt persoane terţe care într-un mod sau altul au interacţionat cu Consiliul Judeţean în perioada derulării contractelor cu aeroportul”, a declarat la ieşirea din sala de judecată Mihai Neamţu, avocatul omului de afaceri Ioan Bene.

În faţa judecătorilor, omul de afaceri Gabriel Davidescu, inculpat în dosarul de corupţie, a vorbit despre acuzaţiile de dare de mită pe care i le aduc procurorii DNA şi a declarat că pe Horea Uioreanu l-a cunoscut în primăvara anului 2013, în cadrul unei întâlniri la Consiliul Judeţean, pe tema unor lucrări executate în zona Aeroportului Cluj de firma pe care o reprezenta, întâlnirea de la CJ Cluj fiind intermediată de consilierul judeţean Ioan Petran, inculpat în acelaşi dosar. Despre acesta, Davidescu a spus că îl cunoaşte de foarte multă vreme şi îi leagă o relaţie de prietenie.


În faţa judecătorului, Gabriel Davidescu a afirmat că Petran i-a cerut suma de 10.000 de euro pentru că avea nevoie de bani din cauza unor cheltuieli mari pe care le avea, bani pe care i-a dat “în baza relaţiei de amiciţie”.

Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventiv în 29 mai, iar ulterior Tribunalul Cluj le-a prelungit arestul preventiv. În luna august, Tribunalul Cluj a respins cererea lui Horea Uioreanu, care invoca motive medicale, de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu, însă în noiembrie Curtea de Apel Cluj a dispus ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter