Actualitate

PROIECT de 76 MIL. EURO RATAT. CJ Cluj nu va depune cererea de finanţare pentru transportul intermodal la aeroport

Conducerea Consiliului Judeţean Cluj nu va depune cererea de finanţare pentru atragerea de fonduri europene în vederea implementării transportului intermodal la Aeroportul Internaţional Cluj. Potrivit unor surse, vicepreşedintele CJ Cluj Ioan Oleleu a refuzat să semneze cererea de finanţare din cauză că nu s-au obţinut toate avizele necesare.

“Depunerea cererii de finanţare la termenul de 3 martie 2015 nu este posibilă datorită unor factori de natură obiectivă, respectiv neobţinerea acordurilor tuturor partenerilor. În acest context, Consiliul Judeţean Cluj şi Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj îşi reafirmă intenţia fermă de a depune acest proiect cu ocazia lansării unui nou apel de proiecte pe fonduri europene referitor la acest domeniu, într-o variantă care să presupună abordarea într-o formă modulară a obiectivelor de investiţii. Totodată, se apreciază oportun în acest context ca lider al viitorului proiect să fie Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj”, precizează Consiliul Judeţean Cluj.

“Având în vedere faptul că proiectul de dezvoltare a infrastructurii de transport intermodal de pasageri şi marfă poate fi derulat pe mai multe module succesive, neobţinerea în această etapă a tuturor acordurilor şi, implicit, nedepunerea cererii de finanţare la acest termen, nu sunt de natură a împiedica depunerea şi, respectiv, implementarea ulterioară a acestui proiect, într-o manieră optimă. Reamintim în acest context faptul că Guvernul a aprobat săptămâna trecută Master Planul General de Transport al României în cadrul căruia, pentru sectorul aerian, au fost prevăzute investiţii totale în sumă de 1,327 miliarde de euro din care Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj îi revin 131,143 milioane de euro iar proiectului de transport intermodal de la Cluj 34 de milioane de euro”, mai precizează CJ Cluj.


Consilierul judeţean Mihai Seplecan cere constituirea unei comisii pentru a stabili cine se face vinovat de faptul că acest proiect nu a fost depus în termenul legal.

„De peste un an de zile, aeroportul a cerut asocierea cu Consiliul Judeţean, care nu l-a băgat în seamă. Din luna septembrie a anului trecut, am făcut şi eu, şi aeroportul numeroase adrese, am tot semnalat Consiliului Judeţean să semneze această asociere. În ultimul moment, când au văzut că se îngroaşă gluma, au încercat (n.red. reprezentanţii CJ Cluj) să arunce pisica în curtea aeroportului. Şi în ultimul ceas au fost «hoţi» încercând să impună Aeroportul ca lider al proiectului. Ei sunt responsabili că proiectul nu a fost depus în timp util. Cer să se facă o comisie de analiză, ca la groapa de gunoi, care să stabilească cine sunt vinovaţii pentru că nu s-a depus acest proiect în timp util”, a precizat Seplecan.


În vederea construirii terminalului intermodal ar fi urmat să fie implementate un terminal CARGO la aeroport, un pasaj pasageri între staţie CFR pasageri şi aeroport, o legătură între Terminal CARGO CFR şi Terminal CARGO Aeroport, o sistematizare a circulaţiei auto în interiorul aeroportului, un Terminal CARGO CFR şi un parc fotovoltaic.

CJ Cluj a amânat de nenumărate ori constituirea unei asocieri cu Primăria Cluj-Napoca, Primăria Apahida, CFR, aeroport, ministerul Transporturilor pentru a depune documentaţia necesară asigurării finanţării din fonduri europene a acestor obiective.


Proiectul de transport intermodal este în valoare de 76 de milioane de euro, din care 60 de milioane este finanțare europeană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter