Actualitate

Consiliul Județean împarte răspunderea pentru dezastrul de la Centrul pentru Deșeuri. Primăriile din Zona Metropolitană, OBLIGATE să cofinanțeze proiectul

Consiliul Judeţean Cluj cere primarilor din judeţ să cofinanţeze proiectul Centrului de Deşeuri, într-o ultimă încercare de a salva acest obiectiv. Primarii susţin că au primit înştiinţări din partea Consiliului Judeţean că trebuie să plătească milioane de lei pentru lucrările la Centrul de Deşeuri, bani pe care primarii nu îi au. Alţi primari au fost şi mai vocali şi au ameninţat că se retrag din Asociaţia Eco-Metropolitan, ceea ce va duce la pierderea finanţării europene pentru acest obiectiv.

Proiectul cofinanţat din fonduri europene, Sistem de Management Integrat al Deșeurilor din județul Cluj, primeşte lovitura finală din partea tuturor primarilor din judeţ.

Zeci de primari ameninţă că se vor retrage din Asociaţia Eco-Metropolitan şi că nu vor da niciun ban Consiliului Judeţean Cluj pentru continuarea lucrărilor la Centrul de Deşeuri. Dacă într-adevăr primarii decid să se retragă din asociaţie, există riscul ca banii europeni pentru acest obiectiv să se piardă definitiv.


Lucia Suciu: Nu vrem să ne trezim cu plângeri la DNA

Mai mulți primari din județul Cluj se plâng că au primit o înștiințare prin care au de plătit către CJ Cluj suma de 30.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la CMID.

“În înştiinţarea respectivă ni se comunică faptul că minunaţii consilieri judeţeni ai noştri au decis ca suma pe care să o achite fiecare comuna către Consiliul Judeţean Cluj în calitatea pe care o avem de parteneri în proiectul Eco-Metropolitan este de 300.000 de lei, ceea ce înseamnă trei miliarde de lei vechi pe an. În contextul în care nu am avut în prealabil o asemenea discuţie şi nu s-a vorbit cu noi înainte de a se lua această decizie. Aflăm că de fapt s-au schimbat condiţiile pentru acest parteneriat. Când am intrat în proiect, la toţi primarii din Cluj ni s-a promis altceva, se discuta despre altceva. În momentul în care lucrările la această rampă nu s-au realizat şi pe deasupra mai sunt şi 10 plângeri la DNA cu privire la acest proiect se decide dintr-o dată să suportăm noi aceşti bani pentru lucrare. Categoric nu vom fi de acord", susține Lucia Suciu.


"Consiliul Judeţean e incompetent"

Primarul din Chinteni acuză Consiliul Judeţean Cluj că prin eșecul lucrării ce privește colectarea deșeurilor se încearcă recuperarea banilor de la primăriile din judeţul Cluj.

"Nereușind să realizeze această lucrare, încearcă acum să recupereze din banii noștri. Vreau să vă anunţ că mâine cand voi fi prezentă la şedinta din primăria Chinteni voi vota şi hotărî, împreună cu consilieri locali să renunţăm la acest proiect. Nu mă poate obliga nimeni din lumea aceasta să virez nişte bani ca să ajung şi eu ca şi ceilalţi în imposibilitatea de a le justifica alegătorilor pe ce am dat banii din buget. Când am semnat acest pact, sumele ce primăriile din judeţ trebuiau să o dea proiectului, era nesemnificativă pentru un buget local. Dar văd că dacă nu  reuşesc să realizeze alocarea lor de sumă încearcă acum să scoată banii de la noi. Vă vine să credeţi că oraşul Câmpia Turzii are de plătit pentru acest proiect 16 miliarde de lei vechi, peste un milion jumăte de lei noi. Cum să justific eu că din bugetul local am investit 3 miliarde de lei vechi în ceva care nu are o situaţie clară în momentul acesta şi  ridică o mie de semne de întrebare", mai spune Suciu.


În plus, primarul din Chinteni mai susține că toți primarii din județul Cluj au primit o astfel de înștiințare. "Toate primăriile din județ au primit această notificare (n.r notificare de plată pentru rampa de gunoi)", a mai spus aceasta.

Ei spun că dacă primarii renunță să finanțeze acest proiect, realizarea lui rămâne sub semnul întrebării.


"Este adevărat că dacă renunț la finanțarea acestui proiect, Consiliul Județean ar putea pierde. Toți colegii mei care au fost astăzi în Consiliu Judeţean vor să renunţe prin hotărâri de consiliu local. Nu am de ce să vin și să fac groapa pentru aceste minți sclipitoare care nu acceptă să le spui absolut nimic" a mai precizat Suciu.

Primăriţa din Chinteni tună şi fulgeră

Întrebată de reporteri ce se va întâmpla dacă renunţă la proiectul Eco-Metropolitan, Lucia Suciu a afirmat că fară sprijinul ei, Consiliul Judeţean Cluj va pierde întreaga finanţare europeană pentru construirea Centrului de Deşeuri.


"Dacă minim o primărie va renuţa să cofinanţeze acest proiect  CJ Cluj îl va pierde. Oricum toţi colegii mei, primarii PSD din judeţul Cluj, vom renunţa prin hotărâri de Consiliu Local la parteneriatul pentru acest proiect. Îi consider responsabili pe toţi consilierii judeţeni care nu au fost în stare să gestioneze banii primiţi prin fondurile europene, de la primul şi până la ultimul. Au organizat licitaţii ce treceau de acoperirea financiară din fondurile europene. Este inadmisibil să lucrezi la nivel de judeţ şi să colectezi 100 de miliarde de lei vechi pentru rampa de gunoi", a mai spus ea.

"Minunaţii noştri consilieri nu vor avea de ales decât să găsească soluţii pentru acest proiect. În caz contrar, să îşi asume greşeala şi eşecul pentru proiect, pentru că acei bani europeni, în momentul în care nu mai funcţionează Centrul de Deşeuri vor trebui daţi înapoi, şi nu sunt foarte puţini" a încheiat primarul din Chinteni.

Un alt primar se plânge de faptul că are de plătit mult peste bugetul comunei. "Dacă aş plăti această sumă, ar însemna să dau faliment", spune el.

CJ Cluj are întotdeauna o altă variantă

Primii vinovaţi – echipa de implementare a proiectului Centrului de Deşeuri, care a lăsat (din neglijenţă?) lucrurile să ajungă până în acest punct – caută, la rândul lor, vinovaţii. Culmea, toţi sunt vinovaţi, numai ei nu.

Managerul de proiect al SMID Mariana Raţiu spune că nicio primărie nu se poate retrage din Asociaţa Eco-Metropolitană şi chiar dacă ar exista o asemenea portiţă prin care acestea să nu mai facă parte din proiect, aceste comune nu ar avea unde să-şi depoziteze deşeurile.

"Legal nicio primărie din raza judeţului nu are voie să facă o rampă de depozitare a deşeurilor. Doar o singură rampă şi aceea este Eco-Metropolitanul. Având acest lucru în considerare, orice primărie ce ar ieşi din proiectul judeţean nu va avea unde să îşi depoziteze deşeurile. Ce nu s-a înteles este faptul că sumele cerute pentru proiect, prin notificare, de la  toate primăriile din judeţul Cluj trebuie doar incluse în planul de buget al fiecăreia şi mai apoi să aloce plata eşalonat, nu toată suma odat", a spus Raţiu.

Ea a mai precizat că în cazul în care primăriile nu au posibilitatea să plătească aceşti bani, bugetul Consiliul Judeţean va acoperi aceste sume.

Clauzele din contractul de constituire a Asociaţiei Eco-Metropolitane o contrazic pe Marian Raţiu. În articolul 12 se precizează "calitatea de asociat încetează în cazul retragerii sau excluderii din Asociaţie, conform prevederilor prezentului articol. Dacă oricare dintre Asociaţie doreşte să se retragă din Asociaţie, acesta va notifica preşedintele Asociaţiei şi ceilalţi Asociaţi de intenţia sa".

Consiliul Judeţean Cluj a depus la începutul lunii ianuarie o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu lucrările la Centrul de Deşeuri în care se arată că lucrările au fost făcute de mântuială, garanţia este în neregulă şi există riscul ca pagubele să fie suportate din bugetul local. În paralel, însă, există o altă plângere înregistrată tot la DNA Cluj împotriva funcţionarilor publici din cadrul CJ Cluj care s-au ocupat de proiectul Centrului de Deşeuri.

Valoarea lucrării la Centrul de Deşeuri este de 107.520.012,54 lei fără TVA, din care 98% sunt fonduri europene, iar restul de 2% e contribuţia CJ Cluj, lucrarea fiind construită în proporţie de 65%. Termenul de execuţie iniţial a fost de 14 luni din 26 martie 2012, dar printr-un act adiţional lucrările au fost prelungite până în decembrie 2013. Şi acest termen a fost prelungit până în 19 octombrie 2014. Ultimul termen preconizat este 31 decembrie 2015.

Ultimele Stiri
abonare newsletter