Actualitate

Angajaţii Staţiunii Pomicole Cluj au ieşit în stradă - GALERIE FOTO

O parte dintre angajații Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă (SCDP) din Cluj au organizat miercuri un protest, la intrarea în unitatea aflată în Cluj-Napoca, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei în care se află insituţia dar şi a faptului că nu şi-au mai luat salariile la timp de un an şi jumătate.

Ei au cerut premierului Victor Ponta să intervină pentru a salva atât Staţiunea de Cercetare cât şi pentru se găsi o rezolvare la situaţia lor.

Oamenii susţin că Staţiunea de Cercetare are în prezent datorii de 8,4 milioane de lei la bugetul de stat şi că situaţia juridică incertă a acesteia – mai precis aflarea ei în subordinea Ministerului Agriculturii sau a Ministerului Educaţiei – face ca orice plan de redresare să fie foarte dificil de pus în aplicare.


Mai precis, staţiunea de cercetare ar fi trebuit să fie preluată de de Ministerul Educaţiei, dar acest lucru nu se poate întâmpla dacă nu se plătesc datoriile.

„Avem datorii la bugetul de stat de 8,4 milioane de lei şi nu putem fi preluaţi cu ele de către Ministerul Educaţiei. Este o problemă între ministere care poate fi rezolvată în urma implicării premierului Victor Ponta”, a spus Călin Bozdog, care este inginer în cadrul staţiunii.


Oamenii au venit la protest cu un banner pe care au scris „Staţiunea foamei, cercetare egal sclavi” şi au prezentat jurnaliştilor o scrisoare pe care au redactat-o pentru a o trimite la Guvern.

Prin acest document ei atrag atenţia că datoriile instituţiei blochează şi posibilitatea de a accesa fonduri europene sau de altă natură, dar şi că nu primesc susţinere din partea statului.


„Finanţarea de la bugetul statului este zero, lipsa materialelor şi aparaturii este cronică, iar cladirea în care ne desfăşurăm activitatea nu are încălzire  din anul 2006. Ne adresăm dumneavoastră, deoarece nu ştim cărui minister aparţine unitatea, întrucât SCDP Cluj a ieşit din componenţa Academiei de ŞtiinţeAgricole şi Silvice (ASAS), respective Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, urmând să treacă la Ministerul Educaţiei Naţionale, fapt care nu s-a mai produs. Solicităm insistent tranşarea urgentă a acestei apartenenţe”, se arată în scrisoarea adresată de angajaţi premierului.

Documentul menţionează că, de fapt, situaţia s-a înrăutăţit încet-încet pe parcursul ultimilor şapte ani, timp în care ASAS a menţinut un manager interimar care este, în opinia angajaţilor, lipsit de viziune economică.


„Pe parcursul acestor 7 ani, forurile decidente au manifestat o totală indiferenţă faţă de lipsa de performanţă managerială vizibilă atât în documentele contabile cât şi în degradarea activelor staţiunii”, se arată în scrisoare.

Oamenii cer şi să li se plătească anumite drepturi salariale pe care le-au recuperat în instanţă, printr-o hotărâre de anul trecut şi subliniază că situaţia lor a ajuns dramatică.


„Suntem aici pentru neplata salariilor. Nu ne-am mai luat banii de foarte mult timp, am pierdut şirul, mult mai mult de zece luni, nu mai ştiu, 18 luni. Am mai fost şi în străinătate, am mai fost şi în concediu fără salariu”, a declarat un angajat aflat la protest.

În prezent în SCDP Cluj mai lucrează 25 de persoane. Staţiunea de cercetare a fost înfiinţată în anul 1953 şi are în patrimoniu o suprafaţă de peste 160 de hectare. Cercetătorii de aici crează şi păstrează soiuri de pomi fructiferi. În cei peste 60 de ani de când există în staţiune s-au creat peste 150 de soiuri de fructe şi peste 60 de soiuri de trandafiri.

Angajaţii sunt nevoiți să își desfășoare activitatea în condiții improprii. Clădirile în care funcționează această unitate nu mai au încălzire din anul 2006.

Ultimele Stiri
abonare newsletter