monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Cine este Alexandru Bartuş, deţinutul evadat de 7 zile pe care poliţia nu reuşeşte să-l prindă. A îngrozit Franţa

În iunie 2011, Alexandru Cristian Bartuş a fost condamnat în Franţa la zece ani de închisoare după ce a rănit mortal un locuitor din Rennes-sur-Loue în timpul unui jaf.

Alexandru Bartuş a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru jaf care a dus la deces. În 2004 a devalizat mai multe case izolate. El cereau apă proprietarilor, de cele mai multe ori persoane în vârstă, profitând în acest fel să fure din locuinţă.

Preocuparea lui s-a transformat în dramă în luna septembrie, la Rennes sur Loue. Julien Laferrière, de 84 de ani, a surprins hoţul şi a fost găsit de soţia sa cu capul plin de sânge. El a murit din cauza rănilor. Poliţiştii au reuşit să identifice criminalii în închisori din Elveţia şi Spania. În timpul procesului, Alexandru Cristian Bartuş care admitea că i-a aplicat bătrânului o lovitură mortală, a declarat că el era "hoţ dar nu criminal".


Şi Guvernul României anunţa într-un comunicat de presă că În urma acţiunilor de cooperare poliţienească româno-franceze, ofiţeri ai Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul M.I.R.A. au realizat, în data de 29 noiembrie 2007, predarea din România către autorităţile franceze, pe Aeroportul Internaţional ,,Henri Coandă”- Bucureşti, a cetăţeanului Bartuş Alexandru Cristian, în vârstă de 25 ani, din judeţul Cluj, pe numele căruia Tribunalul de Mare Instanţă din Besancon a emis un mandat european de arestare, pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie urmată de moartea victimei”.

În urma schimbului operativ de informaţii dintre Biroul Naţional Interpol şi Serviciul de Investigaţii Criminale Cluj, Bartuş Alexandru a fost localizat la domiciliul său. Biroul Naţional Interpol Bucureşti a solicitat autorităţilor franceze mandatul european de arestare pe care l-a transmis operativ la Curtea de Apel Cluj în vederea pronunţării asupra arestării şi predării către autorităţile judiciare franceze.


La data de 14 noiembrie 2007 Curtea de Apel Cluj a dispus măsura arestării preventive a acestuia pe o perioadă de 30 de zile şi punerea în executare a mandatului european de arestare.

La data de 17 ianuarie 2015 ora 18.00, Batuş, de 32 de ani, a evadat din arestul IPJ Cluj, nefiind prins nici după 48 de ore de la evadare. Are are 1.80 metri înălţime, iar în momentul dispariţiei purta o bluză vernil, de nuanţă deschisă, haină şi pantaloni sport, gri, cu două dungi albastre și pantofi sport, alb cu negru. Bartuş se afla în arest preventiv pentru furt calificat.


Patru bărbați care au evadat, sâmbătă seară, din arestul IPJ Cluj, au reușit să fugă dintr-un spațiu destinat activităților sportive după ce au desprins un grilaj de fier și au profitat de neatenția agenților, care erau ocupați să imobilizeze un alt deținut, cu probleme psihice.

Surse din cadrul Poliției Cluj au declarat că cei patru bărbați se aflau într-un spațiu al arestului Poliției destinat activităților sportive și, profitând de neatenția agenților de serviciu, care imobilizau un deținut cu probleme psihice, au reușit să îndepărteze un grilaj de fier și să iasă din clădire, fugind pe strada Traian din Cluj-Napoca.


Aceleași surse au spus că grilajul de fier era amplasat deasupra spațiului destinat activităților sportive și are vedere spre strada Traian, astfel că cei patru bărbați au ieșit direct în stradă.

Cei patru bărbaţi aflaţi în arestul Poliţiei Judeţene Cluj, trei pentru furt calificat şi unul pentru tentativă de omor, au evadat sâmbătă seară. Unul dintre ei, Daniel Cătălin Baciu, un minor în vârstă de 16 ani, arestat preventiv pentru furt calificat, a fost prins după câteva ore în zona gării din Cluj-Napoca. Alţi doi dintre cei patru, Claudiu Marin Botorea, în vârstă de 36 de ani, şi Tiberiu Lăcătuș, de 22 de ani, au fost apoi prinși în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, respectiv în zona gării din Cluj-Napoca.


Sursele din Poliţie susţin că un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a început o anchetă pentru săvârșirea infracțiunii de evadare, care îi vizează pe cei patru deținuți, respectiv o anchetă pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, care îi vizează pe cei trei agenți de Poliție care erau, sâmbătă seara, de serviciu la arestul IPJ Cluj.

Pshihologul Daniel David despre deţinutul care nu a fost prins: „Dacă nu are gândirea strategică, va încerca să rămână în stare de libertate PRIN ORICE MIJLOACE”

Neglijenţă extrem de gravă la Poliţia Cluj: cum au EVADAT 4 deţinuţi PERICULOŞI?

Evadări celebre de-a lungul timpului în România

4 DEȚINUȚI au EVADAT din arestul IPJ Cluj. Au rupt un grilaj de fier şi au sărit un zid din beton. Toţi poliţiştii din judeţ sunt în teren