Actualitate

Psihologul Daniel David despre deţinutul care nu a fost prins: „Dacă nu are gândirea strategică, va încerca să rămână în stare de libertate PRIN ORICE MIJLOACE”

Psihologul Daniel David a explicat pentru Monitorul de Cluj modul în care gândeşte un deţinut care a evadat şi a detaliat posibilele acţiuni pe care le va face, dar şi ce îl afectează cel mai mult în primele ore de libertate.

Patru deţinuţi au evadat sâmbătă din arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, iar trei dintre aceştia au fost prinşi.  Căutările sunt continuate pentru depistarea și prinderea ultimului evadat. Este vorba despre Alexandru Cristian Bartuş în vârstă de 32 de ani.

Psihologul Daniel David spune că deţinutul care evadează este afectat emoţional şi este stresat de situaţia în care se află.


„Un deţinut care evadează în zilele noastre – când ca urmare a tehnologiei este evident că va fi prins mai devreme sau mai târziu – este foarte afectat emoţional, astfel încât emoţia negativă sau stresul îi afectează capacitatea decizională; este mai puţin capabil să facă planuri pe termen mediu şi lung, fiind mai mult orientat spre recompense pe termen scurt sau o combinaţie a celor două”, a declarat psihologul Daniel David.

Stresul îi va afecta gândirea evadatului, fiind o persoană orientată spre beneficii pe termen scurt.


„Că se află în una din cele trei situaţii descrise mai sus, foarte probabil că este o persoană extrem de stresată de încarcerare astfel încât face orice este posibil să scape din această situaţie psihologică prin evadare. Este o persoană orientată spre beneficii pe termen scurt, gândirea pe termen lung neexistând sau fiind afectată de nivelul mare de stres”, a mai spus Daniel David.

Psihologul a explicat pentru Monitorul de Cluj posibilele acţiuni pe care le va face evadatul.


„Orice care îi menţine evitarea situaţiei de a fi încarcerat. Este posibil însă ca dacă are gândire strategică, pe măsură ce se reduce distresul / în timpul cât este liber – să realizeze că nu are şanse pe termen mediu şi lung şi să se predea. Dacă nu are gândirea strategică, va încerca să rămână în stare de libertate prin orice mijloace”, a precizat Daniel David.

Daniel David atrage atenţia că fugarul poate deveni violent „în situaţia în care apare o stare de frustrare şi anume o ameninţare la libertatea sa”. Acesta îi sfătuieşte pe oamenii care-l văd pe fugar să „nu-l provoace” şi să anunţe imediat poliţia.


Cine este Alexandru Bartuş, deţinutul evadat de 2 zile pe care poliţia nu reuşeşte să-l prindă. A îngrozit Franţa

Neglijenţă extrem de gravă la Poliţia Cluj: cum au EVADAT 4 deţinuţi PERICULOŞI?


Evadări celebre de-a lungul timpului în România

 4 DEȚINUȚI au EVADAT din arestul IPJ Cluj. Au rupt un grilaj de fier şi au sărit un zid din beton. Toţi poliţiştii din judeţ sunt în teren

Ultimele Stiri
abonare newsletter