Actualitate

Sute de persoane au participat, la Cluj, la un marş de solidaritate pentru victimele atentatului de la revista Charlie Hebdo

Peste 500 de persoane, majoritatea tineri, s-au strâns joi seara în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca pentru a participa la un marş de solidaritate după atacul produs miercuri la sediul săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo din Paris soldat cu 12 morți și 11 răniți. De asemenea, ei au manifestat pentru apărarea libertății de expresie în lume.

Participanţii la marş, studenţi, membri ai comunităţii franceze şi francofone din Cluj-Napoca, dar şi cetăţeni români, s-au adunat, joi, la ora 18.00, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor având asupra lor afişe cu mesaje "Je suis Charlie" (n.red. Eu sunt Charlie).

Din Piaţa Lucian Blaga, tinerii au plecat în marş spre strada Napoca, Piaţa Unirii, Bulevardul Eroilor, Piaţa Ştefan cel Mare. Marşul de solidaritate s-a încheiat pe strada I.C. Brătianu în faţa Institutului Francez, unde au ţinut un moment de reculegere.


Dimitri Moulu, unul dintre organizatorii marşului din partea organizaţiei studenţilor francezi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, a declarat că participanţii la marş îi susţin pe toţi cei care luptă împotriva terorismului.


"Comunitatea franceză şi francofonă din Cluj-Napoca, la iniţiativa Asociaţiei-Corporaţie a studenţilor francezi din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul Francez din oraş, a organizat un marş de solidaritate pentru victimele atentatului de la revista Charlie Hebdo. Este un omagiu adus victimelor atentatului din Paris şi o acţiune pentru a susţine libertatea de exprimare. De asemenea, îi susţinem pe toţi cei care luptă împotriva terorismului", a spus Moulu.

Cu această ocazie un afiş «Nous sommes tous Charlie» a fost instalat la intrarea în Institutul Francez, cu 12 lumânări care simbolizează victimele atentatului, cu posibilitatea de a  scrie mesaje de solidaritate pentru victime şi poporul francez.


În curtea Institutului Francez din Cluj-Napoca s-a ţinut un moment de reculegere, s-au aprins 12 lumânări în memoria celor 12 victime ale atentatului, iar mai multe persoane au scris mesaje de solidaritate pentru familiile victimelor şi pentru poporul francez, într-un caiet de condoleanţe.

Marşul de solidaritate pentru victimele atentatului de la revista Charlie Hebdo a fost organizat de Comunitatea franceză şi francofonă din Cluj-Napoca, la iniţiativa Asociatiei-Corporaţie a studenţilor Francezi din Cluj-Napoca în colaborare cu Institutul Francez Cluj.


Un minut de reculegere a fost păstrat şi la ora 13.00 în toate instituţiile franceze din România conform cu instrucţiunile Ambasadorului Franţei la Bucureşti şi la cererea preşedintelui Franţei François Hollande.

De asemenea, Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC), care reuneşte zeci de ziarişti, a transmis, miercuri seară, un mesaj de condoleanţe în limba franceză pe adresa redacţiei Charlie Hebdo din Paris, iar membrii asociaţiei vor păstra, vineri, un moment de reculegere şi vor aprinde lumânări în memoria victimelor atentatului la Institutul Francez Cluj-Napoca.


Eticheta #JeSuisCharlie (Eu sunt Charlie - n.r.) a invadat internetul, miercuri, după atacul terorist produs la sediul publicaţiei Charlie Hebdo din Paris, soldat cu 12 morţi, acelaşi text fiind afişat şi pe site-ul săptămânalului.

Eticheta #JeSuisCharlie a fost postată pe reţelele de socializare Facebook şi Twitter, de utilizatori, în semn de solidaritate cu victimele şi familiile lor, potrivit independent.co.uk.

De asemenea, textul "JeSuisCharlie" apărea scris cu litere albe, cu fonturile specifice publicaţiei, într-un pătrat negru şi pe prima pagina a site-ului săptămânalului, www.charliehebdo.fr, care afişa doar această imagine.

Imaginea a fost, totodată, distribuită, în mod masiv, de utilizatorii de internet din toată lumea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter