Actualitate

Libertate de exprimare sau incitare la ură? Ce roman promova Charlie Hebdo pe copertă în ziua atacului?

Coincidență sau nu, în ziua atentatului de miercuri revista Charlie Hebdo avea pe copertă o caricatură a autorului Michel Houellebecq, care în aceeași zi lansa ultimul său roman, despre care unii critici susțin că ar incita la islamofobie.

Michel Huellebecq este de câțiva ani cel mai bine „exportat” autor francez. Ultima sa carte „Supunerea” („Soumission”), este privită ca un semnal de alarmă pe care autorul îl trage privitor la pericolul islamizării Franței. În ziua atentatului de la Charlie Hebdo, Houellebecq se afla pe coperta revistei.

„Supunerea”, al șaselea roman al scriitorului francez Michel Houellebecq, prezice o Franță a anului 2022 unde partidele de stânga și de dreapta din țară se aliază pentru a-l susține pe un anumit Mohammed Ben Abbas într-un al doilea tur de scrutin împotriva candidatei Marine Le Pen.  Ajuns președinte al Franței, Ben Abbes, trece la islamizarea Uniunii Europene, cu Turcia și țări nord-africane care aderă la uniune.  Scopul lui Ben Abbes este de a crea un teritoriu similar vechiului Imperiu Roman. Mohammed Ben Abbes se visează președinte al UE, într-o Europă în care islamul ar deveni religie dominantă. Este sugerată în carte islamizarea treptată a întregului mapamond. Protagonistul, François, un profesor de literatură în vârstă de 44 de ani, se convertește la Islam după ce  directorul universitatții îî prezintă deliciile vieții duse în  poligamie alături de neveste „supuse”. Sorbona devine universitate islamică, iar  François, ateu, este dat afară.  Volumul, cu un tiraj de 15.000 de exemplare, se află deja în topul vânzărilor pe site-ul Amazon.fr.


Houellebecq: „Islamul este cea mai stupidă religie”

În 2001, Houellebecq a mai avut ocazia să lanseze o carte scandaloasă, cu puțin înaintea atentatului asupra turnurilor gemene: în romanul ”Platforma”, protagoniștii deschid o afacere cu turism sexual în Thailanda, sfârșind ciuruiți de bărbați cu turbane. Cu ocazia lansării acelui volum, Houellebecq a descris islamul ca fiind „cea mai stupidă religie”. Această afirmație a determinat la vremea respectivă reacția președintelui Jacques Chirac, care a afirmat că  „uneori, ar trebui să-i batem la fund pe acești intelectual în mijlocul străzii”.

Între timp, romancierul și revizuit poziția, afirmând: „Coranul se dovedește a fi mult mai bun după ce l-am recitit, sau mai degrabă, citit”, relatează The Telegraph. În plus, acesta a afirmat pentru NouvelObs că „ateismul și secularismul au murit, și la fel și Republica Franceză”.


Deși este fără îndoială provocatoare și plină de controverse politice, cartea a fost întâmpinată cu reacții diverse. Le Monde consideră că „este cel mai mediocru text al lui Houellebecq”, în timp ce scriitorul Emmanuel Carrère este de părere că viziunea lui Huellebecq este mai puternică decât a lul Aldous Huxley sau George Orwell. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter