Actualitate

UPDATE: Atac armat la sediul ziarului CHARLIE HEBDO din PARIS: 12 MORȚI. ”Este un masacru” - FOTO-VIDEO

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu victime, relatează cotidianul francez 20 Minutes în ediţia electronică. Cel puţin 12 persoane au fost ucise, a anunţat Parchetul din Paris. În 2011 şi în 2012, ziarul de satiră publica mai multe caricaturi despre islam şi profetul Mahomed şi atrăgea, astfel, furia fundamentaliştilor islamici. Publicaţia a mai fost ţinta unui atac în 2011.

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate.

Potrivit primelor informaţii, persoane îmbrăcate în negru şi cu cagule au pătruns în sediul ziarului şi au deschis focul cu arme Kalaşnikov.


Martorii au declarat că doi bărbaţi mascaţi au intrat în clădire în jurul orei locale 11.30 (12.30, ora României), strigând "Allah Akbar" şi "Profetul a fost răzbunat".


Cotidianul 20 Minutes a reuşit să contacteze telefonic un angajat al instituţiei de presă atacate. "Este un veritabil masacru. Sunt şi morţi!", a declarat acesta, înainte ca apelul să se întrerupă. Această informaţie nu a putut fi verificată imediat. Postul de televiziune I Tele relatează că "există cel puţin un rănit". Potrivit cotidianului Le Figaro, un poliţist aflat la locul atacului ar fi fost atins de focuri de armă.

Potrivit Parchetului, citat de postul Europe1, atacul s-a soldat cu cel puţin zece morţi, după ce Primăria din Paris anunţase anterior că şase persoane au fost grav rănite. De asemenea, un poliţist ar fi fost atins de focuri de armă.


Numeroase focuri de armă s-au auzit, iar mai mulţi jurnalişti au reuşit să se refugieze pe acoperişul clădirii. Martin Boudot, jurnalist la o societate de producţie cu sediul în acelaşi imobil, făcea parte din acest grup. "Tocmai am coborât, pentru că poliţia a securizat clădirea", a declarat el pentru Europe1.

"Pompierii acordă primele îngrijiri. Sunt mai multe victime în sediul Charlie Hebdo. (Atacatorii) au mers direct în sediu şi au deschis focul. Am fost nevoiţi să ne refugiem pe acoperiş. Am văzut două persoane cu cagule negre, care la ieşire au strigat Allah Akbar, arătând spre cer, şi care au tras asupra poliţiştilor postaţi în exterior", a adăugat el.


"Au fugit cu o maşină neagră", a mai povestit Boudot. "Atacul a durat între cinci şi zece minute. A fost un adevărat carnagiu", a adăugat el, vizibil emoţionat.

UPDATE 14:15 - Franţa şi-a ridicat la maximum nivelul de alertă în zona pariziană


Franţa şi-a ridicat la maximum nivelul de alertă - şi anume "alertă de atentat" - în regiunea pariziană, în urma atacului comis miercuri la sediul din Paris al publicaţiei satirice Charlie Hebdo, soldat cu 11 morţi, au  anunţat serviciile premierului.

Potrivit preşedinţiei, François Hollande vizitează miercuri sediul publicaţiei, unde au fost ucise 12 persoane, inclusiv doi poliţişti, potrivit unui bilanţ provizoriu

Ce este Charlie Hebdo

Charlie Hebdo un ziar satiric francez, care publică desene animate, rapoarte, polemici și glume politice. Ireverențioasă și strident non-conformist în ton, publicația este puternic antireligioasă și de stânga, redactând articole ce au ca temă extrema dreaptă, catolicismul, islamul, iudaismul, cultura etc. Conform editorului revistei, revista  reflectă  "toate componentele pluralismului de stânga, inclusiv subiectele mai sensibile”. Atentatul a avut loc în ziua de miercuri, zi în care revista apare în mod săptămânal. 

abonare newsletter