Actualitate

O tradiţie dintr-un sat din judeţul Cluj a primit recunoaştere mondială

Colindatul Junilor din zona Mărișelului este una dintre cele mai originale tradiții de Crăciun din această parte a Europei.

Zona Mărișelului păstrează una dintre cele mai frumoase tradiții: colindul Junilor sau colindul de ceată bărbătească, așa cum a fost înscris în lista patrimoniului imaterial al umanității. Recunoașterea mondială a acestei tradiții poate deveni un adevărat vector de promovare turistică, spun specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. O curiozitate este faptul că, până acum patru decenii, în Mărișel erau cântate colinde cu versuri precreștine.

O zonă izolată, cu tradiții milenare

Mărișelul este una dintre cele mai izolate zone din Munții Apuseni, un loc în care vechile tradiții sunt păstrate de sute de ani. Una dintre aceste tradiții este cea a Junilor. În Ajunul Crăciunului, în curtea bisericii se formează două cete de colindători. Fiecare ceată de Juni este condusă de un staroste. Cele două cete colindă toate gospodăriile din satul care se întinde pe câțiva munți și câteva văi. Colindătorii, însoțiți de ceterași și clanetași, nu au voie să se odihnească până când vestea Crăciunului nu ajunge și la ultimul gospodar. Tradiția a fost inclusă, exact acum un an, pe lista UNESCO și reprezintă o oportunitate foarte bună pentru promovarea zonei, spune istoricul Leonard Horvath. “Este un proiect mai vechi al Ministerului Culturii legat de această problemă. Dosarul pentru înscrierea în patrimoniul UNESCO a fost lucrat cu multă vreme în urmă“, spune Leonard Horvath, potrivit romanialibera.ro.


O altă caracteristică a Mărișelului este dată de faptul că, până în anul 1970, colindele aveau versuri precreștine, spune etnologul Răzvan Roșu, originar chiar din acest sat. „Vedeți, avem motivul cucoșilor negri. – Cucoși negri cântă-n cruce – deci, ei vestesc un moment primejdios, momentul în care feciorii pleacă din sat, părăsesc spațiul satului – Scoală, maică, că m-oi duce / Te scoală diminecioară / Că de joi mă duc în țară – în țară zic de la munte zonei de câmpie“, spune etnologul Răzvan Roșu, cu studii la Universitatea din Viena.

Tradiția Junilor este păstrată ca odinioară, cu o mică diferență. Junii nu mai colindă doar gospodăriile din sat, ci și pensiunile pline de turiștii dornici să se bucure de frumusețea acestui colț de rai.


Tradiția Junilor este păstrată cu sfințenie în Mărișel

abonare newsletter