Actualitate

După cinci ani, Cluj-Napoca are Plan Urbanistic General nou

Noul Plan Urbanistic General (PUG) a fost votat în ultima ședință de Consiliu Local din acest an.

Cu 17 voturi pentru și șase abțineri, proiectul de hotărâre privind noul PUG al municipiului a fost votat de consilierii locali în ședința extraordinară de luni. După discuții despre nemulțumirile unor proprietari de terenuri care au durat mai bine de o oră, proiectul de hotărâre a fost votat. Deși inițial s-a pus problema amânării votului pentru anul viitor, la finalul discuțiilor a fost luată decizia ca proiectul să fie votat, în caz contrar orașul ar fi intrat în blocaj. “Dacă nu aprobăm PUG-ul, nu putem emite din 1 ianuarie nici măcar un certificat de urbanism. Nu trebuie să blocăm orașul”, a declarat primarul Emil Boc.

Terenuri private transformate în parc

În timpul ședinței de Consiliu Local, un grup de cetățeni, proprietari ai unor terenuri pe locul fostei pepiniere a RADP Cluj-Napoca și-au prezentat nemulțumirile. Ei se consideră nedreptățiți din cauză că terenul lor va fi transformat în parc, potrivit noilor prevederi ale PUG-ului. “Terenul a fost al bunicilor noștri, luat de comuniști, iar apoi RADP-ul s-a făcut proprietar pe el. Ne-au declarat morți pe toți, ne-am luptat în instanță ani la rând. În 2005, tata a murit și am preluat eu procesul. Ne-am luptat ca să avem un viitor pentru copii”, a declarat una dintre proprietare.


O altă femeie care deține o parcelă pe terenul respectiv a spus că nu se poate face zonă verde pe un teren privat. “Mama a luptat 10 ani în instanță. După 10 ani, se află în aceeași situație: să se facă spațiu verde pe terenul ei privat. Nu se poate să se facă parc fără să fim despăbugiți, mi se pare ireal”, a comentat femeia.

Negocieri pentru despăgubiri, anul viitor

Primarul Emil Boc le-a promis proprietarilor de terenuri că anul viitor vor avea loc discuții pentru a stabili cum vor fi despăgubiți. “Trebuie să ne înțelegeți și pe noi că undeva trebuie să fie și spații verzi. Din punct de vedere uman vă înțeleg. Pot să vă asigur de toată susținerea mea ca să putem ameliora situația, dar nu îmi cereți să modific un punct de vedere general al orașului. Voi fi alături de dvs și împreună cu colegii mei să găsim soluții în câteva luni. Mai mult de atât nu pot să vă spun”, a explicat Emil Boc.


Până în 15 februarie se va stabili cum vor fi despăgubiți proprietarii acelor terenuri: plăți compensatorii sau alte terenuri. 

Din 2009 se fac demersuri pentru noul PUG

Demersurile pentru noul PUG au început în 2009. La jumătatea lunii noiembrie a acestui an, noul PUG avea toate aprobările, mai puțin de la Consiliul Județean. O lună mai târziu, a fost obținut și avizul de la forul județean.


De-a lungul anilor, Primăria Cluj-Napoca a fost asaltată cu întrebări şi sesizări cu privire la apariţia noului PUG. Cei mai mulţi dintre clujeni erau nemulţumiţi că nu pot să construiască nimic până când nu apare PUG-ul nou deoarece autorităţile nu ştiu în ce categorie pot să încadreze terenurile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter