Actualitate

Pădurile din judeţul Cluj au fost controlate pas cu pas. Ce nereguli s-au găsit

Peste 200 metri cubi de material lemnos, în valoare de circa 15.000 lei, au fost confiscaţi de poliţiştii clujeni în ultimele 40 de zile, în urma a peste 50 de acţiuni pentru combaterea delictelor silvice.

S-au verificat peste 200 de transporturi de lemn, s-au înregistrat 25 de dosare penale şi s-au aplicat peste 100 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de circa 150.000 lei.

“Poliţiştii clujeni acţionează zilnic pe raza județului Cluj pentru combaterea delictelor silvice. Au fost intensificate activităţile acţiunile pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor care aduc atingere fondului forestier şi a celor de transport ilegal de material lemnos, mai frecvente în această perioadă, premergătoare sărbătorilor de iarnă”, au precizat reprezentanţii IPJ Cluj.


Potrivit IPJ Cluj, în ultimele 40 de zile, au fost desfăşurate peste 50 de controale, în urma cărora s-au confiscat peste 200 de metri cubi de material lemnos,  în valoare de  aproximativ 15.000 de lei. 

De asemenea, au fost înregistrate 25 de dosare penale pentru comiterea infracţiunilor de furt şi tăiere ilegală de arbori.


“Poliţiştii au acordat atenţie deosebită şi transporturilor de pomi de Crăciun, dat fiind faptul că se apropie sărbătorile de iarnă. În acest sens au fost confiscaţi circa 400 de brazi şi peste 2 tone de cetină de brad”, au mai precizat aceştia.

Radarul pădurii, la dispoziţia cetăţenilor

IPJ Cluj reaminteşte clujenilor că pot contribui la diminuarea defrişărilor ilegale prin intermediul "Radarului pădurilor", sistemul de control pentru prevenirea tăierilor ilegale de lemn, care funcţionează din 8 octombrie. Fiecare cetăţean care doreşte să fie verificat un transport de lemn, poate apela gratuit 112, comunicând numărul maşinii de transport.


“Cu ajutorul acestei aplicaţii, într-un timp foarte scurt şi din orice punct naţional sau chiar şi din afara ţării, organele abilitate vor putea verifica validitatea codului unic înscris pe avizul de însoţire, după seria/numărul avizului ori după numărul de înmatriculare al mijlocului de transport. Astfel, se poate stabili care este provenienţa materialelor lemnoase şi dacă aceasta este legală, locul de încărcare, locul de descărcare, traseul care urmează să fie parcurs şi chiar localizarea acestora pe o hartă, monitorizarea traseului lemnului fiind realizat prin GPS”, explică poliţiştii.

În perioada 8 octombrie – 10 decembrie, 28 de cetăţeni au sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, prin sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, cu privire la transporturi de material lemnos. În baza acestora, poliţişti au efectuat verificări în teren pentru a identifica maşinile indicate. Au fost aplicate 3 sancțiuni contravenţionale, în valoare de peste 2.000 lei şi s-au confiscat peste 5 metri cubi de lemn de foc, în valoare de aproximativ 600 lei.


Dintre celelalte sesizări, 18 transporturi de material lemnos erau legale, fiind implementate în aplicație. Pentru 7 transporturi au fost dispuse verificări suplimentare, acestea nefiind identificate întrucât nu au fost semnalate corespunzător.

Poliţiştii clujeni avertizează că vor continuă acțiunile de prevenire a faptelor care aduc atingere fondului forestier iar totodată, vor fi intensificate controalele pe linia comercializării materialului lemnos, dat fiind faptul că din data de 15 decembrie va fi permisă vânzarea pomilor de Crăciun în locuri amenajate, pe raza judeţului şi în pieţe.


 

abonare newsletter