Actualitate

Boc: Noul Plan Urbanistic General va fi gata până la sfârșitul anului

Demersurile pentru un nou Plan Urbanistic General (PUG) au început în urmă cu patru ani.

Noul PUG este așteptat de ani buni de toți clujenii, indiferent că este vorba despre persoane juridice sau firme. Fără PUG, multe construcții sunt blocate și apar situații ridicole precum situarea unui teren atât în intravilan sau în extravilan.

Primarul Emil Boc a promis, luni, că noul PUG va fi gata până la sfârșitul acestui an. Singurele avize care țineau blocat PUG-ul au fost aprobate și trimise la Cluj. „S-a deblocat avizul de la Ministerul Agriculturii și mai trebuie să vină avizul de la Autoritatea Aeronautică Română. Până la sfârșitul anului sperăm să avem Planul Urbanistic General aprobat și de Consiliul Județean. Avizele acestea ne țin în blocaj”, a afirmat Boc, în cadrul ședinței de Consiliu Local.


Potrivit conducerii Primăriei, în iulie a apărut o lege care prevedea un studiu despre pășuni și pajiști, studiu care trebuia depus la dosar. Acesta a fost realizat, trimis la Ministerul Agriculturii, iar acum Ministerul l-a aprobat și a fost trimis la Direcția pentru Agricultură a Județului Cluj. “Colegii mei confirmă că avizul a fost trimis de la Ministerul Agriculturii către Direcția Agricolă”, a precizat primarul.

În luna martie, de la dosarul privind noul PUG lipseau trei avize pentru a fi aprobat de Consiliul Județean Cluj. Aceasta este ultima instituție care trebuie să aprobe PUG-ul înainte să ajungă la Consiliul Local pentru a fi votat și să intre în vigoare.


Studiul care a iscat controverse

În martie, Emil Boc anunţa că noul PUG este blocat din cauză că lipseşte un studiu care trebuie eliberat de Oficiul pentru Studii Pedologice. Tot atunci, conducerea Primăriei sublinia că acel studiu ar trebui eliberat gratuit şi nu contra cost cum solicită Oficiul pentru Studii Pedologice. La acea dată, Emil Boc declara că realizarea acelui studiu ar costa Primăria 60.000 euro, dar la câteva zile a fost contrazis de conducerea Oficiului pentru Studii Pedologice care preciza că este vorba despre 66.000 lei şi nu 60.000 euro. Între timp, suma de 66.000 lei s-a confirmat, iar Primăria a lansat în scurt timp un anunț de achiziții publice privind desemnarea unei firme care să realizeze studiul respectiv.

De-a lungul anilor, Primăria Cluj-Napoca a fost asaltată cu întrebări şi sesizări cu privire la apariţia noului PUG. Cei mai mulţi dintre clujeni sunt nemulţumiţi că nu pot să construiască nimic până când nu apare PUG-ul nou deoarece autorităţile nu ştiu în ce categorie pot să încadreze terenurile.

abonare newsletter