Actualitate

UPDATE Percheziții DNA la Cluj. Teodor Gavriș, director la CFR Călători, și omul de afaceri Călin Mitică, vizați de ancheta DNA

Procurorii DNA fac, marţi dimineaţă, 22 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Cluj şi Galaţi, fiind vizate şi sediile CFR Călători şi CFR Marfă, precum şi SC Transferoviar Călători, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie comise în perioada 2012-2014.

Teodor Gavriș, director în cadrul SNTFC "CFR Călători" SA, și omul de afaceri clujean Călin Mitică sunt vizați de ancheta DNA în care au loc percheziții marți dimineață, au declarat surse judiciare.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție efectuează marți dimineață percheziții la CFR Călători București într-o cauză ce vizează suspiciuni de corupție comise în perioada 2012-2014, au adăugat sursele citate.


Potrivit acestora, au loc percheziții la SC Transferoviar Călători Cluj — Punct de lucru București și SNTFC CFR Călători din Capitală. Surse judicare au declarat că instituţiile publice unde se fac percheziţii sunt CFR Călători şi CFR Marfă.

De asemenea, surse judiciare au declarat că procurorii DNA au descins şi la sediul societăţii Remarul 16 Februarie.


Contactat de Mediafax, directorul Remarul 16 Februarie, Călin Bărbuţan, a refuzat să ofere informaţii.

"Nu vreau să comentez pe marginea unei anchete", a spus Bărbuţan.


Remarul 16 Februarie SA a fost înfiinţată în anul 1870 şi este o societate cu capital integral privat, românesc, care are ca obiect principal de activitate construcţia, modernizarea şi repararea materialului rulant de cale ferată.

Procurorii DNA fac percheziții la această oră la fabrica din Cluj, 16 Februarie SA, a omului de afaceri Călin Mitică dar și la o altă societate controlată de acesta și anume Transferoviar Grup SA.


Evenimentul Zilei a stat de vorbă cu patronul celor două societăți, Călin Mitică care a confirmat faptul că se află la sediul din București a Direcției Naționale Anticorupție și că urmează să fie adus la DNA Cluj, unde urmează să fie audiat de procurorii anticorupție.

„Procurorii caută informaţii despre o licitaţie derulată în anul 2012 care se referă la reparaţia de locomotive şi vagoane de călători care se află în parcul de material rulant al CFR Călători. La licitaţia pentru reparaţia de vagoane noi am oferit preţul cel mai mic şi anume de un milion de lei pentru fiecare vagon reparat în timp ce oferta de pe locul doi a fost de două milioane de lei”, a spus omul de afaceri Călin Mitică.


Acesta a adăugat că în cursul zilei de luni, societatea lui a câştigat în justiţie, definitiv, contestaţiile depuse de celelalte firme competitoare.

„Chiar ieri am câştigat procesul şi azi au venit procurorii anticorupţie. Este vorba despre o plângere penală depusă de Gruia Stoica. Eu am depus plângere penală la DNA încă din anul 2013 şi nu m-a băgat nimeni în seamă”, a mai spus Călin Mitică.

A două „ţintă” a procurorilor se referă la o altă licitaţie pentru reparaţia de locomotive electrice care aparţin CFR Călători.

„Preţul de pornire pentru reparaţia unei locomotive a fost de 870.000 de lei iar noi am ofertat 470.000 de lei. Unde este corupţia?”, s-a întrebat retoric omul de afaceri clujean.

Patronul celor două firme care au sediul în Cluj Napoca, a mai fost cercetat de DNA Cluj într-un dosar penal şi trimis în judecată pentru o pagubă adusă bugetului CFR. Călin Mitcă a fost achitat definitiv în luna iulie a acestui a an, ca urmare a deciziei Curţii de Apel Cluj, care a confirmat decizia Judecătoriei Cluj Napoca, care era tot de achitare.

"Procurorii DNA — Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în perioada 2012-2014. În cursul dimineții, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 22 locații situate în municipiul București și în județele Cluj, Ilfov, Galați, din care două la sediile unor instituții publice iar restul la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice", se arată într-un comunicat transmis marți AGERPRES de DNA.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter