Actualitate

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj a desfiinţat serviciile de gardă din trei secţii

Activitatea din camerele de gardă de la trei secţii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a fost oprită, după ce conducerea spitalului a considerat că internările din aceste secţii sunt foarte reduse spre inexistente, iar medicii nu prea aveau de lucru.

sursa foto: evz.ro sursa foto: evz.ro

În secţiile şi compartimentele Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca funcţionau 44 de linii de gardă, dintre care 33 în secţiile cu paturi şi 10 în UPU. Printr-un ordin al ministrului Sănătăţii se prevede o linie de gardă la un număr de 70 de paturi.

“În cazul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca pentru un număr de 1542 de paturi corespund 22 de linii de gardă. Având în vedere organizarea pavilionară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Ministerul Sănătăţii a aprobat, în mod excepţional, funcţionarea a 33 de linii de gardă”, precizează conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.


Potrivit conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, au fost înfiinţate linii noi de gardă în servicii care asigură intervenţia de urgenţă cum sunt liniile de gardă ATI Chirurgie II, care deserveşte secţiile clinice Chirurgie Generală II, Chirurigie Vasculară, ORL, Medicină Internă II, III şi Reumatologie. “Prin înfiinţarea acestei linii de gardă se asigură posibilitatea intervenţiilor chirurgicale de urgenţă în secţia clinică Chirurgie Generală II şi Chirurgie Vasculară”, mai precizează conducerea spitalului.

Alte linii noi de gardă care au fost înfiinţate sunt linia de gardă la domiciliu pentru Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, linie de gardă la domiciliu pentru chirurgie vasculară, linie de gardă pentru Cardiologie II – USTAC (Unitatea pentru Susţinere şi Terapie Acută Cardiacă), nou înfiinţată cu linie de gardă obligatorie.


“Deoarece numărul liniilor de gardă era deja mai mare faţă de cel care rezultă din repartiţia pe număr de paturi (33 faţă de 22) şi cum Ministerul Sănătăţii a respins ideea de a suplimenta numărul de linii de gardă, am analizat activitatea tuturor camerelor de gardă (număr consultaţii/număr internări). În urma analizei s-a constatat că activitatea din camerele de gardă de la secţiile clinice Diabet şi Dermatologie, respectiv compartimentul de Chirurgie Maxilo-Facială, consta într-un număr mare de consulataţii ambulatorii, în majoritatea cazurilor fără bilet de trimitere sau pentru pacienţii neasiguraţi, consultaţii nedecontate prin contractul cu CJAS, iar numărul internărilor de urgenţă din camerele de gardă era foarte redus”, a precizat Petre Şuşca, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.

Pentru secţiile clinice de Diabet şi Dermatologie s-a decis ca urgenţele majore (internate prin UPU sau transferate în cursul gărzii) să fie internate în secţiile de Medicină Internă II şi III, respectiv Medicină Internă I, urmând ca după stabilizarea de urgenţă să fie preluate de secţiile specifice.

abonare newsletter