Actualitate

Refacerea soclului statuii Școala Ardeleană costă 20.000 lei

Statuia Școala Ardeleană de pe strada Mihail Kogălniceanu va fi restaurată. Doar pentru refacerea soclului vor fi cheltuiți, din bugetul local, peste 20.000 lei.

Primăria Cluj-Napoca a publicat un anunț de achiziții publice pentru realizarea lucrărilor de consolidare și refacere a soclului din beton al ansamblului statuar Școala Ardeleană din fața Universității Babeș-Bolyai. Ofertele vor fi depuse până în 22 octombrie și pentru desemnarea câștigătorului se va ține cont de prețul cel mai scăzut.

În această perioadă, se află în reparații și statuia Glorie Ostașului Român din Piața Avram Iancu. Lucrările au  început în urmă cu câteva luni și sunt realizate de Levente Companie, aceeași firmă care s-a ocupat și de restaurarea statuii lui Donath. Aceasta din urmă a fost mutată pe dealul Hoia din Muzeul Etnografic. Lucrările pentru statuia lui Donath au costat 38.000 lei.


Restul statuilor din oraș nu beneficiază de lucrări de reparații. Într-o stare proastă se află statuia Fecioarei Maria din Mărăști, statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu din piața cu același nume, Carolina și lista ar putea continua. La începutul lunii iunie, primarul Emil Boc declara că se vor aloca bani pentru întreținerea statuii Fecioarei Maria, ca măsură provizorie. Ulterior, monumentul ar urma să fie mutat în fața Bisericii Piariștilor, dar numai după ce strada Mihail Kogălniceanu va deveni pietonală. Deocamdată, autoritățile locale nu au făcut însă nimic în cazul acestei statui și se va degrada pe zi ce trece.

Din statuia lui Mihai Viteazu se observă că, din soclu, s-au desprins bucăți de tencuială de-a lungul timpului, iar statuia este vizibil afectată din cauza lipsei lucrărilor de reparații. Reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au declarat că această statuie va fi reparată odată cu modernizarea Pieței Mihai Viteazu, dar, cel mai probabil, lucrările nu vor începe anul acesta. 

abonare newsletter