Actualitate

Doi clujeni, implicaţi în dosarul retrocedărilor ilegale de la Braşov

Cei doi au vrut să facă milioane de euro de pe urma vânzării unei păduri imense obţinută ilegal de către un moştenitor al familiei Sturdza.

Miercuri dimineaţa, la prima oră a dimineţii, mai mulţi poliţişti de la DNA Braşov şi DNA Cluj au descins la locuinţele lui Daniel Călugăr Constantin şi Ioan Gheorghe Varga, primul fost patron al firmei de construcţii I&C Transilvania Construcţii SRL, care a derulat contracte de milioane de euro cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, iar al doilea un, personaj cunoscut al cafenelelor din centrul Clujului, care se ocupă în principal cu achiziţia de drepturi litigioase, potrivit evz.ro.

Procurorii DNA îi acuză pe cei doi că au luat legătură prin intermediul deputatului PSD Ion Adam cu Paltin Gheorghe Sturdza, descendent direct al celebrei familii nobiliare româneşti Sturdza, pentru a fi intermediarii vânzării unui suprafeţe de pădure de 43.227 hectare. Cei doi clujeni urmau să solicite punerea în executare a unei sentinţe ilegale şi abuzive privind retrocedarea către Paltin Sturdza a unor moşii care au aparţinut familiilor. Călugăr şi Varga urmau să joace rolul intermediarilor vânzării pădurilor obţinute ilegal pentru sume care ar fi fost convenit ulterior, dar nu mai puţin de 68 de milioane de euro. "Ce urma să obţină în plus era al lor", spune un anchetator de la DNA Cluj.


În prima fază, cei doi i-au plătit lui Sturdza suma de aproximativ un milion de euro, reprezentând un avans din valoarea terenului. Ulterior, după şase luni, din cauza faptului că Varga şi Călugăr nu au reuşit să găsească niciun cumpărător, Paltin Sturdza a revocat procura specială dată acestora şi i-a scos din jocul în care a intrat Dan Bengescu. Procurorii DNA susţin că Bengescu a fost cel care a preluat iniţiativa şi a apelat la serviciile lui Viorel Hrebenciuc, cu ajutorul căruia a început să facă presiuni asupra reprezentanţilor Romsilva pentru a-şi retrage acţiunile din justiţie.

Constantin Călugăr a patronat firma I&C Transilvania Construcţii care a derulat un contract de 17 milioane de euro cu CNADNR pentru decontaminarea unor suprafeţe de teren peste care a fost construită autostrada Transilvania. Firma lui Călugăr a lucrat la acest contract alături de firma Euroconstruct Trading 98 SRL, care la momentul respectiv era patronată de Dan Besciu, un apropiat al omului de afaceri Dorin Cocoş.


Potrivit DNA, Ioan Gheorghe Varga are calitatea de suspect în acest dosar şi este urmărit penal pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de influență.

În ordonanţele de reţinere şi în cele de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:


La data de 17 aprilie 2012, în urma unei înțelegeri prealabile, la solicitarea inculpatului Adam Ioan, cu sprijinul suspectului Sturdza Paltin-Gheorghe, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna din care au făcut parte inculpaţii Ordog Lorand Andras şi Uță Gabriel, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier și de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA. Decizia judecătorească ar fi fost pronunțată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, respectiv fără prezența vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reținută de instanțele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.

Astfel, a fost creat un prejudiciu, în sarcina RNP ROMSILVA, de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).


Imediat după pronunţarea deciziei civile, presupus frauduloase, a Tribunalului Covasna, inculpatul Adam Ioan împreună cu suspecţii Paltin Gheorghe Sturdza, Varga Ioan-Gheorghe şi inculpaţii Bengescu Dan Costin şi Hrebenciuc Viorel, a constituit și coordonat un grup, ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată.

Pentru a reuși punerea în aplicare a deciziei presupus frauduloase a Tribunalului Covasna, inculpatul Adam Ioan împreună cu Paltin Gheorghe Sturdza a promis lui Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin şi Hrebenciuc Viorel, bani sau alte foloase, iar aceștia din urmă au promis, la rândul lor, că vor determina funcționarii publici cu atribuții în acest sens (din cadrul Comisiei Județene de Fond Funciar Bacău, Direcției Silvice Bacău, Comisiilor locale de Fond Funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău, ITRSV Suceava etc.) să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuțiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter