Actualitate

Presiunile asupra justiţiei vor fi analizate de Inspecţia Judiciară

Din ce în ce mai mulţi politicieni se amestecă în justiţie şi acest lucru nu face altceva decât să decredibilizeze sistemul. Este ceea ce a considerat şi CSM care a decis joi să sesizeze Inspecţia Judiciară atât în cazul declaraţiilor făcute de Victor Ponta cu privire la ancheta referitoare la Lukoil, cât şi în cazul afirmaţiilor lui Traian Băsescu privind dosarul Microsoft şi ale lui Varujan Vosganian despre condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu. Inspecţia Judiciară va analiza astfel dacă aceste declaraţii au afectat independenţa justiţiei.

sursa foto: ziaruloval.ro sursa foto: ziaruloval.ro

Analizarea declaraţiilor făcute de Victor Ponta în 6 octombrie, referitoare la dosarul privind societatea Petrotel Lukoil, aflat pe rolul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, a fost pe ordinea de zi a şedinţei de joi a plenului CSM, informează Mediafax.

În ce priveşte sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul declaraţiei preşedintelui Traian Băsescu din 3 octombrie, judecătorul Horaţius Dumbravă a spus că urmărirea penală este confidenţială şi că toţi cei implicaţi în actul de justiţie trebuie să respecte acest lucru.


La începutul şedinţei, vicepreşedintele CSM a propus ca Inspecţia Judiciară să fie sesizată şi în cazul afirmaţiilor lui Varujan Vosganian, care a arătat miercuri, într-o emisiune televizată, referitor la condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu, că "un procuror cere, un procuror judecă. Curtea de Apel e de fapt o prelungire a celor care acuză. E un fel de pluton de execuţie. Înalta Curte este cazul cel mai explicit".

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, despre dosarul Lukoil, că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului, însă Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea prsoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi.


Astfel de cazuri au mai existat în trecut. Ion Iliescu a dat o declaraţie după Revoluţia României din 1989 care a devenit celebră. “Este un moft chestia asta cu sfânta proprietate privată, restituirea pădurilor este o prostie istorică”, spunea fostul preşedinte, în contextul retrocedărilor proprietăţilor, realizând în acest fel o presiune asupra instanţelor de judecată.

Ultimele Stiri
abonare newsletter