Actualitate

Doi bărbați, reținuți pentru evaziune fiscală și spălare de bani

12 percheziții au fost efectuate de polițiștii din Cluj și Bihor la domiciliile a șase persoane și patru firme. Au fost indisponibilizate peste 35 de tone de banane și s-a aplicat sechestru asigurator pe 24 de televizoare.

Doi bărbaţi au fost reţinuţi de poliţişti, pentru 24 de ore, în urma a 12 percheziţii efectuate la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani. S-au ridicat documente contabile, tehnică de calcul, peste 100.000 de lei, 3.200 de euro şi 400.000 de forinţi.

De asemenea, poliţiştii au indisponibilizat peste 35 de tone de banane şi s-a aplicat sechestru asigurator pe 24 de televizoare.


Ieri,  poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, în baza a 12 mandate de percheziţie emise de Tribunalul Cluj, au efectuat percheziţii la domiciliile a 6 persoane, precum şi la sediile sociale şi punctele de lucru a 4 societăţi comerciale, din judeţele Cluj şi Bihor.

“Activităţile au vizat şase persoane bănuite că, în perioada 2012-2014, prin intermediul unor societăţi comerciale, ar fi importat fructe şi legume, cu precădere banane, din spaţiul intracomunitar, pe care le-ar fi comercializat pe teritoriul României, fără a înregistra toate operaţiunile comerciale în evidenţa contabilă.  Sumele de bani sustrase de la plata taxelor către bugetul de stat, prin ascunderea sursei impozabile, ar fi fost investite în diverse bunuri pentru a le da o aparenţă licită”, au declarat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj.


În acest sens, există suspiciuni că persoanele implicate ar fi ţinut evidenţe contabile duble.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, peste 100.000 de lei, 3.200 de euro şi circa 400.000 de forinţi. De asemenea, au fost ridicate documente contabile şi tehnică de calcul.


Totodată, în vederea recuperării prejudiciului creat, a fost aplicat sechestru asigurator asupra a 24 de televizoare LCD, găsite într-un sediu social.  Poliţiştii au indisponibilizat peste 35.000 de kilograme de banane, în valoare de peste 130.000 de lei.

Potrivit polițiștilor clujeni, trei femei şi trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 23 şi 47 de ani, toţi din Cluj-Napoca, au fost conduşi la sediul IPJ Cluj, pentru audieri. Doi dintre aceşti bărbaţi, de 39, respectiv de 47 de ani, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de spălare de bani şi evaziune fiscală, în formă continuată.


La acţiune au fost angrenaţi 60 de poliţişti din cadrul structurii de investigare a fraudelor, poliţişti criminalişti şi luptători din cadrul serviciilor pentru acţiuni speciale ale inspectoratelor de poliţie judeţene Cluj şi Bihor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter