Actualitate

Interconectorul de gaze între România și Bulgaria va fi gata până la finele anului

Conducta de interconectare a rețelelor de gaze din România și Bulgaria, între orașele Giurgiu și Ruse, este așteptată să fie gata până la finele acestui an, a declarat marți directorul companiei bulgare Bulgartransgaz, Kiril Temelkov, transmite agenția bulgară Focus.

"Tendința este să înființăm Bulgartransgaz EAD și serviciile pe care le furnizăm pe baza unui principiu regional. Ne așteptăm ca în scurt timp să avem companii străine care vor să utilizeze serviciile de depozitare din Bulgaria" a declarat Telmenkov, informează Agerpres.

Lucrările la această conductă au început în 2012. Inițial, interconectorul trebuia să fie gata în 2013, apoi, lansarea lui s-a amânat pentru ianuarie 2014, iar termenul limită a fost iarăși extins din cauza dificultăților tehnice.


Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea. Totodată, vor fi construite și două stații de măsurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.

Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an.


Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanțarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane euro, iar firma română Transgaz participă cu 10 milioane de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter