Actualitate

Cât va costa kilometrul de autostradă pe tronsonul Ogra - Câmpia Turzii?

În jur de 4 milioane euro/km ar fi cel mai mic preţ la care ar putea fi construiţi cei 37 km de autostradă între Ogra şi Câmpia Turzii.

CNADNR a deschis ofertele financiare pentru constructorul care va executa tronsonul de 37,2 de kilometri pe traseul Ogra - Câmpia Turzii, parte din Autostrada Transilvania.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) anunţa în luna iunie că este în căutarea unui constructor pentru execuţia unui tronson de 37,2 kilometri pe traseul Ogra (judeţul Mureş) - Câmpia Turzii (judeţul Cluj), parte din Autostrada Transilvania, proiectul având o valoare estimată de până la 2,33 miliarde lei (531,5 milioane euro), inclusiv TVA. CNADNR menţiona la acea vreme că, pentru proiectarea şi execuţia secţiunii Ogra - Câmpia Turzii a autostrăzii Braşov - Târgu Mureş - Cluj – Oradea, contractul va fi atribuit prin licitaţie deschisă pentru preţul cel mai scăzut. Proiectul este împărţit în trei loturi, respectiv Ogra - Iernut (3,6 km), Iernut - Cheţani (17,9 km) şi Cheţani - Câmpia Turzii (15,7 km).


Cine a oferit cele mai mici preţuri

Mai multe companii şi asocieri au depus oferte financiare pentru lucrările la acest tronson şi, potrivit unor surse citate de revista 100% Construct, cea mai mică ofertă a fost depusă pentru primul tronson (de 3,6 km dintre Ogra şi Iernut), de firma mureşeană Geiger. Aceasta a oferit 12,6 milioane de euro pentru execuţia întregului tronson, deci 3,5 milioane de euro pe kilometru. Următoarele oferte au fost făcute de societăţile Tel Drum şi Drumuri şi Poduri Gheorgheni, care au venit cu o ofertă de 13,7 milioane de euro, respectiv aproape 14 milioane de euro pentru întregul tronson.

Pentru lotul 2, dintre Iernut şi Cheţani, de 17,9 km, cea mai mică ofertă financiară a fost de 90 milioane de euro, adică 5 milioane euro/km, şi a fost oferită de asocierea Strabag+Straco.


Cel mai mic preţ pentru al treilea lot din tronsonul de autostradă, între Cheţani şi Câmpia Turzii, de 15,7 km, a fost cel oferit de Straco -  279 milioane de lei. La un curs de 4,4 lei/euro, asta înseamnă 63,4 milioane de euro, deci 4 milioane euro/ km de autostradă.

Câştigarea contractului nu depinde doar de preţ

Cu toate că licitaţia va fi atribuită în principiu societăţii sau asocierii care oferă preţul cel mai scăzut, ofertele financiare trebuie însoţite şi de soluţia tehnică conform caietelor de sarcini, astfel că este posibil ca unele propuneri să fie descalificate iar licitaţia să fie atribuită celorlate firme participante la licitaţie, chiar dacă au oferit un preţ mai ridicat.


Termenul pentru finalizarea contractelor este de 64 de luni de la data atribuirii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter