monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Președintele Comisiei Europene declară că suntem aproape de un „punct fără întoarcere”

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat sâmbătă cu privire la un „punct fără întoarcere” în conflictul ucrainean, exprimându-şi speranţa că liderii europeni sunt pregătiţi să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, relatează AFP.

„Suntem într-o situaţie foarte dramatică”, a declarat Barroso, la finalul unei întrevederi cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. „Am putea să ne regăsim într-o situaţie în care să ajungem într-un punct fără întoarcere dacă escaladarea continuă”, a adăugat el.
„Noi vrem pace, nu război”, a dat asigurări Poroşenko. „Dar suntem prea aproape de frontiera de unde nu mai există întoarcere”, a subliniat el, acuzând din nou Rusia că a trimis trupe şi tancuri pe teritoriul ucrainean.
„În prezent, vorbim de soarta Ucrainei, dar mâine ar putea fi cea a securităţii şi stabilităţii Europei”, a apreciat el.
Întrebat despre eventuale sancţiuni suplimentare ale UE împotriva Rusiei, Barroso a precizat că Comisia Europeană „a pregătit deja opţiuni în cazul în care statele membre decid să înăsprească sancţiunile”. „Sper că vor fi pregătiţi să adopte noi măsuri”, a adăugat el.
„Pot spune că agresiunea rusă nu va rămâne fără răspuns din partea UE”, a declarat Poroşenko, care îi va informa după-amiază pe şefii de state şi de guverne despre situaţia din estul Ucrainei.