monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Şefa FMI, Christine Lagarde, pusă sub acuzare pentru abuz de putere

Șefa FMI, Christine Lagarde, a fost inculpată în Franţa pentru abuz de putere, într-un dosar în este acuzată că și-a folosit influența pentru ca omul de afaceri Bernard Tapie, apropiat al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, să primească, în iulie 2008, 400 de milioane de euro, sub forma unor despăgubiri.

Șefa FMI, Christine Lagarde

Faptele ar fi avut loc în perioada în care Christine Lagarde era Ministrul Economiei, iar şefa FMI a precizat că nu îşi va da demisia: „Mă voi întoarce la Washington în această după amiază”, le-a precizat Christine Lagarde jurnaliştilor.

Lagarde, fost ministru al Finanţelor în administraţia Sarkozy în perioada 2007-2011, a fost acuzată de un grup de parlamentari ai Partidului Socialist, aflat la acea vreme în opoziţie, că ar fi facilitat printr-o decizie din 2007 câştigarea de către Bernard Tapie a sumei de 420 milioane de euro într-o dispută mai veche cu banca de stat Credit Lyonnais.

Potrivit codului penal din Franţa, acuzaţiile aduse împotriva lui Lagarde pot fi sancţionate printr-o amendă de până la 150.000 de euro şi pedeapsa cu închisoarea de până la 10 ani, notează WSJ, citat de Mediafax.