Actualitate

Soarta câinilor cu stăpân, la mâna opiniei publice

Conducerea Primăriei Cluj-Napoca vrea să pună în aplicare un nou regulament referitor la circulația și plimbarea câinilor cu stăpân pe domeniul public.

Iubitorii de animale și stăpânii de câini din Cluj-Napoca pot să participe, miercuri de la ora 15.00, la o dezbatere publică despre noul regulament privind accesul, circulația și plimbarea câinilor cu stăpân în municipiu. Evenimentul va avea loc în Sala de Sticlă și a fost organizat ca urmare a numeroaselor solicitări venite din partea cetățenilor. Pe parcusul unei luni, au fost trimise aproape 200 de solicitări, regulamentul fiind unul foarte controversat.

Unul dintre cele mai discutabile articole din regulament făcea referire la chemarea câinelui în mod repetat, pe un ton ridicat, acest lucru fiind considerat o abatere de la regulament și pedepsit cu amendă care poate varia între 200 și 600 lei. În urma numeroaselor critici venite din partea iubitorilor de animale, reprezentanții Primăriei au decis să retragă respectiva prevedere înainte ca regulamentul întreg să intre în dezbatere publică.  “În urma multiplelor sugestii, recomandări pe care le-am primit din partea proprietarilor, nu se mai regăsește în viitorul regulament acea prevedere prin care erai sancționat pentru chemări repetate ale câinelui cu tonalitate ridicată Propunerea pe care colegii mei au inclus-o a venit din partea asociației Nuca Animal Welfare care ne-a înaintat o propunere de regulament consistentă și din acel regulament a fost preluată propunerea. Fac această precizare ca să nu se creadă că Primăria a aplicat-o așa peste noapte. Consider că ea nu trebuie inclusă în viitorul regulament”, a declarat primarul. Boc a mai spus că nu este o măsură rea, dar tot timpul va fi interpretată această prevedere și pot să apară abuzuri. “Mergem pe ideea bunului simț”, a conchis primarul.


Potrivit documentului, proprietarii de câini care încalcă regulile vor fi sancţionaţi cu amenzi între 200 şi 600 lei. Câinii nu au voie să fie lăsaţi liberi în niciun loc din municipiu, cu excepţia pădurilor Făget, Hoia, Lombului şi spaţiilor îngrădite pentru plimbarea patrupedelor. Regulamentul mai arată că toţi câinii vor fi plimbaţi cu botniţă şi lesă pe domeniul public, cu excepţia celor mici care vor fi purtaţi doar cu lesă.

Proprietarilor de patrupede le este prezentată o listă a tuturor locurilor unde nu au voie cu animalul: toate spaţiile verzi cu excepţia celor destinate plimbării câinilor, în perimetrul şcolilor, unităţilor de alimentaţie publică, unităţilor sanitare, ştranduri, terase, pieţe şi terenuri de sport, în mijloacele de transport în comun, în locurile de joacă pentru copii, în orice altă locaţie, zonă sau perimetru aparţinând domeniului public sau privat al municipiului Cluj-Napoca semnalizat prin indicatoare/panouri care interzic accesul câinilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter