monitorulcj.ro Menu
Actualitate

SRI ne vrea calculatoarele înmatriculate şi cu ITP la zi

Conducerea serviciului secret ar vrea ca toate calculatoarele să fie înmatriculate iar percheziţiile să se poată face forţat şi fără acordul proprietarului.

Generalul SRI Dumitru Dumbravă (foto dreapta) ar vrea să ne inspecteze calculatoarele atunci când dorește el

Generalul SRI Dumitru Dumbravă a explicat la Comisia de Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţii din cadrul Camerei Deputaţilor cum vede SRI reglementarea internetului.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a iniţiat un proiect de lege privind securitatea cibernetică, iar generalul Dumitru Dumbravă a explicat de ce simte SRI nevoia de a intra în calculatoarele oamenilor.


Potrivit apador.org, Dumbravă susţine că ritmul cu care se dezvoltă ameninţările cibernetice este prea rapid, iar dezbaterea îndelungată a Legii privind securitatea cibernetică afectează grav securitatea României. „În fiecare secundă sunt 8 noi utilizatori ai Internetului şi 18 victime ale diverselor fraude pe Internet. În 24 de ore se scriu 250.000 de coduri maliţioase. Un troian poate să infecteze în zilele noastre 1,2 miliarde de PC-uri. Noi putem să avem răbdare, dar realitatea obiectivă şi virtual nu are răbdare cu noi. Câte victime au fost în cele două săptămâni de secunde de când discutăm noi această lege?”, a întrebat Dumbravă în cadrul Comisiei de Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţii.

Vigilenţa şi logica SRI

Ce prevede însă proiectul de lege iniţiat de SRI? În principal, dacă acesta ar fi adoptat, percheziţia informatică s-ar putea efectua chiar dacă persoana vizată nu a comis nicio infracţiune şi fără să mai fie nevoie de autorizaţia unui judecător. Generalul SRI spune că este normal ca serviciile să poată avea acces oricând la datele de logare dintr-un computer infectat, care poate e folosit în criminalitatea cibernetică fără ca utilizatorul lui să ştie (din cauza unui virus). Explicaţia generalului a fost, potrivit sursei citate, că şi „dacă mergi cu computerul la depanat nu treci mai întâi pe la judecător ca să-i ceri avizul ca depanatorul să se uite în computerul tău”.


O propunere ca un „viol”

În replică, deputatul PP-DD Vasile Oajdea, preşedintele Comisiei de IT, a declarat că ceea ce propune SRI seamănă cumva cu un viol. „Când omul merge la depanator o face pe riscul său. E dreptul fiecăruia să facă ce vrea cu computerul personal, e altceva când îţi intră cineva cu forţa în el. Ce propuneţi dumneavoastră este un fel de viol. De ce nu mergeţi acum pe stradă ca să întrebaţi o domnişoară dacă e de acord să-i faceţi un control?”, a întrebat Vasile Oajdea, potrivit apador.org.

De asemenea, reprezentanţii APADOR-CH, ApTI şi ActiveWatch, prezenţi la şedinţă, au adus amendamente proiectului de lege, susţinând că există şi alte strategii de securitate cibernetică în afară de legiferarea folosirii internetului, strategii pe care le aplică de altfel majoritatea ţărilor din UE.


Pe internet, ca pe şosele

Generalul Dumbravă a dorit însă să îşi susţină ideea făcând o analogie între drumuri şi internet: „Să ne imaginăm că Internetul e ca un sistem de drumuri pe care circulă şi maşini ale statului – pompieri, armată, poliţie – dar şi maşini ale privaţilor. Ce ar însemna ca codul rutier să fi e opozabil doar instituţiilor statului, pentru că privatul şi-a cumpărat maşina din banii lui şi poate oricând intra în maşina pompierilor sau ambulanţei? Sigur că privaţii nu au aceleaşi obligaţii ca instituţiile statului, dar intrând pe drumurile publice, pe Internet, ai o minimă obligaţie. Să protejăm până la urmă Internetul ăsta care e al tuturor, nu al statului român. (...) Nu văd nimic rău în a pune puţină regulă într-un domeniu care acum e oarecum anarhic, adică circulăm ca la începutul secolului cu trăsuri cu cai. Acum circulăm sigur, dar repet, pentru că maşinile noastre au obligaţia la doi ani să-şi facă ITP-ul, să facem revizia, mă deranjează, că mă costă bani, dar atâta timp cât asta înseamnă siguranţă... îmi înmatriculez maşina, că aşa e frumos, să se ştie cine e în spatele volanului”.

Şedinţa Comisiei s-a încheiat cu promisiunea preşedintelui Vasile Oajdea că deputaţii vor lua în calcul amendamentele propuse de societatea civilă.