Actualitate

PREMIERĂ Primul asteroid apropiat de Pământ, descoperit de o echipă de români, printre care şi un clujean FOTO

În cadrul unei echipe majoritar formate din amatori şi studenţi, trei români, printre care şi un clujean, au descoperit la începutul lunii iunie primul asteroid apropiat de Pământ. Cel care a făcut descoperirea, programator IT din Cluj-Napoca, spune că este “ceva deosebit pentru un astronom amator”.“Este o premieră pentru România. Este primul asteroid apropiat de Pământ descoperit de români”, îşi începe tânărul povestea.

Lucian Hudin este un tânăr de 38 de ani, programator software la o firmă de IT din Cluj-Napoca, pasionat de astronomie. Descoperirea asteroidului a fost făcută întâmplător în timp ce se se analizau datele achiziţionate cu scopul recuperării unui alt asteroid apropiat de Pământ în cadrul programului EURONEAR condus de dr. Ovidiu Văduvescu.

“Practic, eu am identificat prima dată asteroidul pe imagini, dar oricine din echipa EURONEAR putea să o facă. Asteroidul a fost descoperit pe imaginile achiziţionate cu telescopul Isaac Newton (INT), cu diametrul oglinzii principale de 2,5 metri, a cărui locaţie este insula La Palma din Arhipeleagul Canare. Datele care se achiziţionează prin telescop se pot transfera via Internet şi analizate ulterior şi de către amatori, chiar ceea ce s-a întâmplat în cazul acesta”, povesteşte Lucian.


Lucian Hudin spune că descoperirea a făcut-o în cadrul programului EURONEAR (European Near Earth Asteroid Research), un program iniţiat de astronomul român Ovidiu Văduvescu ce are ca scop îmbunătăţirea orbitelor asteroizilor apropiaţi de Pământ. Ovidiu Văduvescu se află de cinci ani în Spania, în La Palma, are un doctorat obţinut la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în Matematică-Astronomie şi unul în Astronomie la Universitatea din Toronto.

“Acolo dânsul lucrează ca manager al acestui telescop care face parte din consorţiul anglo-danez-spaniol ING. Asteroizii sunt corpuri cereşti cu dimensiuni de la câteva zeci de metri până la sute de kilometri, cel mai mare, Ceres, având un diamentru de 975 kilometri. Majoritate gravitează în jurul Soarelui între orbitele planetelor Marte şi Jupiter, însă unii dintre ei se apropie de Pământ, aceştia fiind numiţi NEA (Near Earth Asteroids). Dintre aceştia, cei ce se apropie periculos de mult de Pământ se numesc PHA (Potentially Hazardous Asteroids). Cel descoperit de noi nu este un asteroid potenţial periculos. E doar unul ce se apropie de Pământ la mai puţin de 0.3 unităţi astronomice. În Statele Unite ale Americii, NASA are un mandat din partea Congresului pentru a descoperi toţi asteroizii apropiaţi de Pământ mai mari de un kilometru. Până acum, s-au descoperit 864 de asemenea asteroizi şi se estimează că au mai rămas încă 70. Majoritatea asteroizilor apropiaţi de Pământ se descoperă de programele NASA specializate, o foarte mică parte fiind descoperiţi de amatori” explica Lucian.


Trei oameni, trei premiere

Lucian Hudin mai spune că această descoperire constituie de fapt trei premiere, după ce a fost descoperit primul asteroid din centura principală de pe pământ românesc în 2013 de către Observatorul din Galaţi (2013 UX11).

“Este primul asteroid descoperit de acest telescop cu diametrul de 2,5 metri, INT în La Palma. Este primul asteroid NEA descoperit de programul Euronear şi este primul asteroid NEA descoperit de o echipă de români. Întâmplător, au fost trei români care au participat la descoperire, deşi telescopul nu este unul românesc. Ovidiu Văduvescu, conducătorul proiectului Euronear, astronom profesionist, Vlad Tudor, student de origine română şi eu ca astronom amator. Legat de descoperire, s-a întâmplat ca eu să fiu cel care analiza datele obţinute pentru recuperarea asteroidului NEA 2012 MR7, observat la o singură opoziţie. După ce am găsit acest asteroid am trecut la identificarea celorlalţi asteroizi prezenţi întâmplător pe imaginile respective. De obicei aceştia sunt asteroizi cunoscuţi sau necunoscuţi din centura principală, ce se mişcă aparent în aceeaşi direcţie şi aproximativ cu aceeaşi viteză în imagini, neinteresanţi pentru proiectul EURONEAR, însă totuşi noi îi raportăm şi pe aceştia. Printre ei am observat unul ce se mişca mult mai repede şi într-o altă direcţie, i-am calculat repede o orbită aproximativă şi mi-am dat seama imediat că este un asteroid deosebit.”, mai spune clujeanul.


Asteroid denumit (cu totul întâmplător) şi după iniţialele clujeanului

Acesta mai povesteşte că a măsurat datele “rapid” şi le-a trimis centrului specializat din Statele Unite ale Americii, Minor Planet Center (MPC), ce cataloghează asteroizii şi cometele din sistemul solar.

“Iniţial denumirea asteroidului a fost EUHT171 de la Euronear, Hudin (n.red. Lucian Hudin) şi Tudor (n.red. Vlad Tudor). Cu această denumire a ajuns pe o pagină specială unde toţi aceşti asteroizi sunt listaţi pentru a putea fi confirmaţi şi de alte observatoare (profesioniste sau de amatori). Întâmplător acesta nu a fost confirmat de nimeni fiind destul de dificil de observat, din fericire însă Ovidiu Văduvescu a folosit acelaşi telescop INT pentru a-l confirma pe parcursul altor patru nopţi, după care orbita a fost suficient de bine determinată pentru a primi o denumire provizorie din partea MPC si anume 2014 LU14. Acesta are un diametru de aproximativ o jumătate de kilometru, perioada de revoluţie în jurul Soarelui fiind de un an şi jumătate”, a mai adăugat Lucian.


Acesta mai spune că va dura cel puţin 2-3 ani până ce asteroidul descoperit va primi un  număr definitiv şi va putea primi şi o denumire din partea descoperitorilor deoarece orbita trebuie să fie foarte bine determinată în acel moment.

Ca şi amator poţi face multe lucruri în colaborare cu profesioniştii, sunt munţi de date ce aşteaptă să fie analizate”, Lucian Hudin


Lucian Hudin este şi un membru fondator al astroclubului “Asociaţia Astronomică Andromeda” din Cluj-Napoca şi participă la acţiuni de popularizare a astronomiei în oraş. Are şi un telescop de 30 cm cu care observă asteroizi chiar din curtea casei sale. Întrebat dacă poate să descopere un asteroid cu telescopul propriu, acesta a răspuns că şansele sunt foarte mici datorită poluării luminoase cauzate de iluminatul nocturn al oraşului şi programelor profesioniste dotate cu telescoape specializate în locaţii propice observaţiilor astronomice (cele mai bune din lume fiind insulele Hawaii, Chile, La Palma etc).

Şansele ca un asteroid de dimensiuni mari să se ciocnească de Pământ sunt foarte mici, însă chiar asteroizii de dimensiuni mici sunt capabili să pricinuiască distrugeri aşa cum s-a întâmplat recent, în 15 februarie 2013, când un meteoroid de 18 metri a intrat în atmosfera Pământului cu viteza de 19 km/s deasupra oraşului Chelyabinks din Ucraina, provocând o explozie echivalentă cu 0.5 megatone de TNT (de 20-30 de ori mai mare decât bomba atomică de la Hiroshima) şi cauzând rănirea a 1500 de oameni” Lucian Hudin

Ultimele Stiri
abonare newsletter