Actualitate

IPJ Cluj despre cititorul amendat pentru un comentariu: Nu a fost sancţionat nimeni pentru exprimare opiniilor

Reprezentanţii Poliţiei Române îl contrazic pe jurnalistul Alex Prunean care a scris într-un articol pe dejeanul.ro că un cititor a fost amendat pentru un comentariu publicat pe site-ul publicaţiei respective.

Poliţia Română despre cititorul amendat pentru un comentariu: Nu a fost sancţionat nimeni pentru exprimare opiniilor Poliţia Română despre cititorul amendat pentru un comentariu: Nu a fost sancţionat nimeni pentru exprimare opiniilor

Jurnalistul Alex Prunean de la dejeanul.ro susţinea recent că un cititor al ziarului a fost amendat de Poliţia Dej după ce a postat pe site-ul ziarului comentarii defavorabile chiar la adresa polițiștilor care l-au sancționat. Amenda pentru “fapte antisociale în spații publice” – cum au motivat poliţiştii sancţiunea – a urcat la 1.000 de lei.

În urma publicării materialului respectiv, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj a venit cu precizarea că nu sunt adevărate afirmaţiile jurnalistului din Dej. “În contextul unui incident produs în trafic în cursul lunii aprilie 2013, filmat şi postat în mediul on-line, mai mulţi tineri au fost sancţionaţi contravenţional pentru nerespectarea regulilor de circulaţie pe drumurile publice. Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Dej nu au aplicat nicio sancţiune contravenţională de 1.000 lei sau în alt cunatum pentru a sancţiona opiniile exprimate de către cei care au vizualizat înregistrarea postată on-line”, au declarat reprezentanţii IPJ Cluj.


Aceştia au mai precizat că nici nu a fost anulat vreun astfel de proces-verbal, întrucât acest atribut revine instanţei competente, căreia orice persoană i se poate adresa în termen de 15 zile pentru a contesta o sancţiune contravenţională.

“Arătăm faptul că, în conformitate cu prevederile Constituţiei României, libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. Cenzura de orice fel este interzisă, cât timp libertatea de exprimare nu prejudiciază demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine, aspecte garantate şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, au conchis reprezentanţii IPJ Cluj.

abonare newsletter