Actualitate

Mariana Raţiu şi Claudiu Salanţă, primele declaraţii după ce le-au fost sigilate birourile

Şefa Direcţiei de Dezvoltare şi Investiţii de la Consiliul Judeţean Cluj, Mariana Raţiu şi arhitectul judeţului Cluj, Claudiu Salanţă au făcut miercuri după amiază primele declaraţii după ce birourile amândurora au fost sigilitate de procurorii DNA.

Mariana Raţiu a stat la audieri miercuri dimineaţa în sediul DNA Cluj aproximativ o oră şi jumătate. Potrivit lui Salanţă, acesta nu a fost chemat la audieri la DNA.

“Am fost solicitaţi pentru ridicarea de înscrisuri care avizau nişte obiective de investiţii de la aeroport, APRON 4 şi parkingul de la UTI, platforma de îmbarcare/debarcare în cadrul APRON 4 şi parcarea în cadrul contractului de concesiune. Am fost la audieri în această dimineaţă la DNA. Au fost ridicate doar documente. De dimineaţă a fost sigiliat biroul meu şi al domnului architect Claudiu Salanţă. Procurorii m-au întrebat ce ştiu despre APRON 4. Din păcate, este o investiţie finanţată de aeroport. Noi am aprobat în decembrie un studiu de fezabilitate în cadrul comisiei tehnico-economice pentru APRON 4 care avea o valoare de peste 4,9 milioane lei, iar investiţia care a fost făcută la aeroport a fost, din câte am înţeles, încheiat la o valoare de 15 milioane de lei. Obiectivul de investiţii «Pistă decolare-aterizare de 3500 metri» presupune, printre altele, şi construirea unei platforme APRON 4 pentru o poziţie de staţionare a aeronavelor de referinţă categoria C. Nu am nicio informaţie despre domnul Petran. DNA a solicitat azi toate documentele, am fost la DNA la audieri, am stat o oră jumătate”, a declarat Mariana Raţiu.


La rândul său, arhitectul Salanţă a declarat pe un ton ironic că singura sa implicare în ancheta DNA este faptul că stă în biroul de unde s-au ridicat documentele.

“În anchetă s-au ridicat documente de autorizare de la APRON 4, de la pistă, am o implicare că stau în biroul de unde s-au ridicat documentele. Nu am fost chemat nicăieri la audieri. Erau autorizaţii din 2011, din 2013, erau la mine în birou. Sunt în CJ Cluj de 6 luni de zile. Doar au ridicat documente. M-am întâlnit cu preşedintele Uioreanu azi dimineaţă dar nu am vorbit”, a precizat Salanţă.


Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au sigilat miercuri dimineaţă biroul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Procurorii anticorupţie efectuează percheziţii la sediul CJ Cluj, în dosar fiind implicaţi şi mai mulţi directori din cadul instituţiei, potrivit unor surse judiciare.


Uioreanu, care este şi preşedinte al filialei clujene a Partidului Naţional Liberal (PNL), a sosit la sediul CJ Cluj de acasă, fiind însoţit de patru anchetatori DNA.

Potrivit aceloraşi surse, pe lângă biroul preşedintelui au mai fost sigilate alte două birouri, respectiv ale arhitectului şef şi al şefei de la investiţii. De asemenea, au fost efectuate percheziţii şi la domiciliul lui Horea Uioreanu.


Direcţia Naţională Anticorupţie informează că procurorii efectuează miercuri percheziţii în 11 locaţii situate în municipiul Cluj-Napoca, la sediile unor firme, instituţii publice şi la domiciliile unor persoane, în cadrul unei anchete ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în perioada 2013-2014, de către persoane cu funcţie de conducere de la nivelul autorităţilor locale.

Cercetările îi mai vizează şi pe şeful PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, la domiciuliul căruia procurorii DNA fac percheziţii. Acesta este consilier judeţean şi profesor la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN).


Potrivit unor surse judiciare, se fac percheziţii şi la Facultatea de construcţii din UTCN.

Ancheta procurorilor DNA îl vizează şi pe Ioan Bene, patronul „Napoca Construcţii”, care a derulat contracte cu Consiliul Judeţean Cluj pentru construirea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.

Totodată, potrivit surselor citate, procurorii ar cerceta şi atribuirea contractului privind lucrări de construcţii la aeroportul din Cluj. Licitaţia pentru pista aeroportului a fost câştigată de firma lui Bene Ioan.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate şi informativ din partea Serviciului Român de Informaţii.

Ancheta vizează posibile fapte de corupţie privind atribuirea de contracte preferenţial.

Ultimele Stiri
abonare newsletter