Actualitate

Majoritatea țărilor europene votează în alegeri amenințate de absenteism

Europenii votează duminică în alegeri dominate de problemele naționale, amenințate de absenteism și avansul euroscepticilor, după ani de criză, și incertitudini cu privire la viitoarea Comisie, comentează AFP.

Majoritatea țărilor europene votează în alegeri amenințate de absenteism Majoritatea țărilor europene votează în alegeri amenințate de absenteism

După britanici și olandezi joi, cehi și irlandezi vineri, slovaci, letoni și maltezi sâmbătă, europenii merg la urne în alte 21 de țări pentru a desemna aproape 600 de eurodeputați din 751.

Aceste alegeri, considerate în cele mai multe țări ca fiind de rangul al doilea, deoarece nu au consecințe directe, în mod tradițional înregistrează cu greu o mobilizare. Rata de absenteism, care a atins deja un record de 57% în 2009, ar putea fi depășită. Aceasta a ajuns la aproximativ 80% în Republica Cehă, conform agenției de știri CTK.


Potrivit AFP, citată de Agerpres, ceea ce îngrijorează mai mult este avansul așteptat al euroscepticilor. În timp ce partidul anti-islam PVV a suferit un eșec în Olanda, obținând doar 12% din voturi față de 18% în urmă cu cinci ani, britanicul UKIP pare a fi pe punctul de a înregistra un scor istoric, dacă e să judecăm după rezultatele pe care le-a obținut în alegerile locale.

Un progres al extremei drepte este de așteptat în Franța (care alege 74 de deputați), unde Frontul Național se află în fruntea cursei conform ultimelor sondaje, dar și în Grecia, unde partidul neonazist Zori Aurii este creditat cu 7-8% din intențiile de vot.


Neîncrederea față de Europa va fi exprimată, de asemenea, și prin intermediul populistului Beppe Grillo în Italia, al partidului anti-euro AfD (Alternative für Deutschland) în Germania sau al stângii radicale reprezentate de Syriza în Grecia. Euroscepticismul va fi "întărit prin votul de protest împotriva partidelor guvernamentale", a declarat Jean-Dominique Giuliani, președintele Fundației Robert Schuman.

În total, forțele anti-europene ar putea câștiga 100 de locuri. Nu este suficient pentru a bloca construcția europeană, dar suficient pentru a se face auzite și a reprezenta a provocare pentru partidele tradiționale, comentează AFP.


Competiția va fi acerbă între eurofobii conduși de UKIP și extrema dreapta condusă de Frontul Național al lui Marine Le Pen FN pentru a forma un grup, pentru care este nevoie de minim 25 de deputați din șapte țări. Mai ales că Beppe Grillo ar fi încercat și el să creeze un grup din cei aproximativ douăzeci de membri săi. Se așteaptă un mare haos, subliniază Giuliani.

Și acesta nu va fi decât începutul. O altă luptă se profilează pentru președinția Comisiei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter