monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Câştiguri fabuloase pentru oamenii lui „Becu”: 20.000 de euro în 15 zile

Două persoane bănuite că fac parte dintr-o grupare infracţională specializată în comiterea de furturi din buzunare în Paris au fost arestate în România, unde erau trimise bunurile şi valorile sustrase din zonele turistice ale capitalei Franţei, informează DIICOT.

Robert Vasile Baciu sursa foto: evz.ro

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - serviciile teritoriale Iaşi şi Cluj, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Iaşi şi Cluj, au efectuat patru percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite că fac parte dintr-o grupare infracţională organizată, specializată în furturi din buzunare, care ar fi acţionat în zonele turistice din Paris.

Pe lângă percheziţiile domiciliare efectuate la două adrese din municipiul Iaşi, una din Cluj-Napoca şi una din localitatea Tarniţa, judeţul Cluj, au fost puse în executare şi două mandate europene de arestare. Astfel, două persoane urmează a fi predate autorităţilor franceze.


Operaţiunile au fost efectuate, ca urmare a solicitării autorităţilor judiciare franceze, în cadrul executării unei comisii rogatorii internaţionale.

Autorităţile judiciare franceze desfăşoară o investigaţie cu privire la un grup infracţional organizat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, tăinuire şi ultraj contra persoanelor însărcinate cu efectuarea de misiuni de interes public, toate în formă continuată, infracţiuni prevăzute de Codul penal francez.


Prejudiciul cauzat este estimat la 570.000 de euro.

Din materialul probatoriu administrat de autorităţile judiciare franceze rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada august 2012 - decembrie 2013, membrii grupării, acţionând în diferite zone turistice ale Parisului au săvârşit peste 200 de infracţiuni de furt, profitând de neatenţia victimelor, în special turişti. Membrii grupării, structurată pe mai multe paliere, îşi desfăşurau activitatea infracţională zilnic, într-un mod foarte bine organizat, o singură persoană reuşind să obţină sume de până la 21.500 de euro în doar 15 zile.


După comiterea furturilor bunurile şi valorile sustrase erau colectate de liderii grupării şi trimise în România.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din Poliţia Română.


Arestat de Curtea de Apel Cluj

Robert Baciu, cunoscutul interlop clujean poreclit ”Becu”, a fost ridicat de mascați de acasă, miercuri dimineața, la cererea procurorilor francezi. Baciu este acuzat că ar fi coordonat o rețea de hoți din Paris, specializați în furturi din buzunare. Curtea de Apel Cluj a decis predarea acestuia autorităţilor franceze.

Printr-o sentinţă pronunţată miercuri, 14 mai, Curtea de Apel Cluj a admis o cerere formulată de autorităţile judiciare competente din Franţa cu privire la executarea Mandatului european de arestare emis la data de 13 mai de către judecătorul de instrucţie de la Tribunalul de primă instanţă din Paris, referitoare la persoana solicitată Robert Vasile Baciu şi, ca o consecinţă, a dispus predarea acestuia către autorităţile judiciare din Franţa, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul de mare instanţă din Paris în vederea efectuării urmăririi penale.


Sentinţa pronunţată este definitivă.

Din cuprinsul Mandatului european a rezultat în esenţă, că, în perioada august 2012 şi 1 decembrie 2013, la Muzeul Luvru din Paris s-a constat o creştere majoră a numărului de furturi în prejudiciul turiştilor şi a agresiunilor la adresa personalului de supraveghere. Primele elemente de anchetă au permis observarea unui sistem organizat, în echipă, cu un mod de lucru bine pus la punct.

Supravegherile puse în mişcare în diferite locuri turistice din capitala Franţei precum ascultările telefonice, demonstrează o activitate zilnică şi deosebit de lucrativă. În urma investigaţiilor s-au identificat şi dezmembrat 2 echipe infracţionale, una dintre ele gravitând în jurul cuplului Sandra Baciu, născută Hamidovic şi Baciu Robert-Vasile.

Întrucât Baciu Robert nu a putut fi reţinut cu ocazia operaţiunilor desfăşurate în luna decembrie 2013 deoarece acesta părăsise Franţa anterior efectuării reţinerilor, s-a emis Mandatul de arestare supus analizei astăzi la Curtea de Apel Cluj.