Actualitate

Un interlop din Cluj, ridicat de mascaţi. A creat o reţea infracţională care tâlhărea turiştii la Muzeul Luvru

Robert Baciu, cunoscutul interlop clujean poreclit ”Becu”, a fost ridicat de mascați de acasă, miercuri dimineața, la cererea procurorilor francezi. Baciu este acuzat că ar fi coordonat o rețea de hoți din Paris, specializați în furturi din buzunare. Curtea de Apel Cluj a decis predarea acestuia autorităţilor franceze.

Printr-o sentinţă pronunţată miercuri, 14 mai, Curtea de Apel Cluj a admis o cerere formulată de autorităţile judiciare competente din Franţa cu privire la executarea Mandatului european de arestare emis la data de 13 mai de către judecătorul de instrucţie de la Tribunalul de primă instanţă din Paris, referitoare la persoana solicitată Robert Vasile Baciu şi, ca o consecinţă, a dispus predarea acestuia către autorităţile judiciare din Franţa, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul de mare instanţă din Paris în vederea efectuării urmăririi penale.

Sentinţa pronunţată este definitivă.


Din cuprinsul Mandatului european a rezultat în esenţă, că, în perioada august 2012 - 1 decembrie 2013, la Muzeul Luvru din Paris s-a constat o creştere majoră a numărului de furturi în prejudiciul turiştilor şi a agresiunilor la adresa personalului de supraveghere. Primele elemente de anchetă au permis observarea unui sistem organizat, în echipă, cu un mod de lucru bine pus la punct.

Supravegherile puse în mişcare în diferite locuri turistice din capitala Franţei precum ascultările telefonice, demonstrează o activitate zilnică şi deosebit de lucrativă. În urma investigaţiilor s-au identificat şi dezmembrat 2 echipe infracţionale, una dintre ele gravitând în jurul cuplului Sandra Baciu, născută Hamidovic şi Baciu Robert-Vasile.


Întrucât Baciu Robert nu a putut fi reţinut cu ocazia operaţiunilor desfăşurate în luna decembrie 2013 deoarece acesta părăsise Franţa anterior efectuării reţinerilor, s-a emis Mandatul de arestare supus analizei astăzi la Curtea de Apel Cluj.

abonare newsletter