monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Dan Șova a dat startul construirii autostrăzii Sebeş-Turda - FOTO

Ministrul Transporturilor Dan Şova a semnat sâmbătă, la Cluj, ordinul de începere a lucrărilor pe două din cele patru tronsoane ale şoselei de 70 de kilometri care ar trebui să fie gata până la sfârşitul anului viitor.

Dan Șova a dat startul construirii autostrăzii Sebeş-Turda

Autostrada este împărțită în patru loturi. Dan Șova a declarat că prețul mediu pentru tronsonul 3 (12,4 km) va fi de 7,5 milioane de euro/km, iar pentru tronsonul 4 (16,3 km) este de 6,4 milioane.

„Prețurile de achiziție pentru loturile 3 și 4, care încep azi, prețul pe kilometru pe lotul 3 este 7,5 milioane de euro pe kilometru, iar pentru lotul 4 - 6,4 milioane de euro pe kilometru. Termenul de realizare e de 22 de luni, 4 luni de proiectare, 18 luni de execuție propriu-zisă. Sper să terminăm până în 31 decembrie 2015, pentru că loturile 3,4,1, au lungimi de 12, 16, 17 kilometri, deci sunt loturi scurte de autostradă, teoretic se pot realiza”, a declarat Dan Șova, ministrul Transporturilor.


Autostrada Turda-Sebeș va lega Clujul de autostrada Sibiu-Nădlac.

Valoarea totală a investiției pentru construcția celor 70 de kilometri ai autostrăzii Turda-Sebeș se ridică la aproximativ 500 de milioane de euro. Proiectul este finanțat în proporție de 85% din Fondul de Coeziune, iar 15% din bugetul de stat. Autostrada Turda-Sebeș va traversa de cinci ori râul Mureș, ceea ce presupune realizarea mai multor lucrări de artă — poduri, viaducte.


Contractele de proiectare și execuție pentru tronsoanele 3 și 4 din autostrada Sebeș-Turda vor fi executate de firmele Tirrena Scavi (Italia) și Porr (Germania). Contractul de 'Proiectare și execuție autostrada Sebeș — Turda, Lot 3, km 41+250 — km 53+700' a fost atribuit, prin licitație, Asocierii TIRRENA SCAVI SPA — SOCIETA ITALIANA PER CONDOTTE D'ACQUA SPA și are o valoare totală de 420,5 milioane de lei, fără TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri europene (85%) și fonduri de la bugetul de stat—15%. Contractul de "proiectare și execuție autostrada Sebeș — Turda, Lot 4, km 53+700 — km 70+000" a fost atribuit Asocierii SC PORR CONSTRUCT SRL — PORR BAU GmbH și are o valoare totală de 470 milioane de lei, fără TVA.

Cum continuă lucrările la Autostrada Transilvania

Dan Şova a anunţat astăzi şi datele pentru construcţia Autostrăzii Transilvania.


Astfe, pentru tronsonul Suplacu de Barcău-Borş, realizat deja în proporţie de 48%, Guvernul a trimis contractul spre avizare la ANRMAP, iar valoarea estimată este de 230 milioane de euro. Lucrările vor începe în octombrie 2014.

La tronsonul Gilău - Nădăşel, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor în luna aprilie, pentru 8,7 km.  Costul este de 60 de milioane de euro.


Pe tronsonul Nădăşel - Mihăiești, de 16,8, km mai trebuie făcute expropieri. De asemenea, de la Mihăieşti la  Suplacu de Barcău, a mai explicat Şova, sunt mari probleme, pentru că trebuie refăcut studiul de fezabilitate.