Actualitate

Avioanele MIG-21 au “cucerit” cerul Clujului - FOTO şi VIDEO

Avioanele militare au survolat cerului Clujului, sâmbătă dimineața. Nu au lipsit nici parașutiștii și elicopterele militare Puma.

Aproximativ 5.000 de clujeni au participat la mitingul aviatic care a avut loc, sâmbătă dimineața, la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca. Atât copiii cât și adulții au privit fascinați, timp de două ore, acrobațiile celor 35 de avioane și planoare de la Aeroclubul României, un elicopter al Jandarmeriei, trei elicoptere militare Puma, trei avioane de vânătoare și trei MIG-uri de la Câmpia Turzii. Peste 100 de piloți și parașutiști, unii dintre ei cu premii internaționale, le-au oferit clujenilor spectacolul aviatic de excepție.

Prezența MIG-urilor a impresionat spectatorii

Printre cele mai spectaculoase momente ale show-ului aviatic s-a aflat apariția avioanelor MIG-21, avioane care consumă foarte mult carburant de aceea nu își permit să facă zboruri pe distanțe mari, dar sunt foarte rapide. Pot să atingă viteza de 2,3 mach, adică de peste două ori viteza sunetului, echivalentul a 3.000 de km/h.


Spectacolul oferit de elicopterele militare Puma a impresionat publicul, la fel ca și acrobațiile cu avioane, planoare și parașutiști.

Exercițiu de salvare a unui alpinist rănit

Unul dintre momentele spectacolului a fost oferit de jandarmi care au venit cu un elicopter de tip MI-17 care zboară cu o viteză maximă de 250 km/h la un plafon maxim de 5.500 metri. Jandarmii au prezentat publicului un exercițiu de salvare a unui alpinist, inconștient, căzut într-un loc inaccesibil. Echipa de prim ajutor a coborât la sol cu ajutorul troliului, a pus victima pe targă, iar apoi, tot cu ajutorul troliului, targa a fost ridicată în elicopter.


Spectacolele aviatice, o tradiție pentru Cluj

Conducerea Aeroportului Cluj-Napoca a subliniat că acest gen de spectacol a devenit deja o tradiție pentru municipiu. “Le oferim clujenilor acrobații spectaculoase ale profesioniștilor de la Aeroclubul României, va fi și un elicopter al Ministerului de Interne și, de asemenea MIG-uri. Forțele Aeriene Române au pregătit un program special. Este deja un miting tradițional și ne bucurăm că peste 5.000 de clujeni sunt alături de noi”, a declarat, înainte de începerea spectacolului, David Ciceo, directorul Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca.

82 de ani de la înființarea aeroportului din Cluj

Acest miting aviatic a marcat și sărbătorirea a 82 de ani de la înființarea aeroportului civil. “După cum v-am obișnuit, în luna mai, oferim clujenilor un astfel de spectacol aviatic. Totodată sărbătorim 82 de ani de la înființarea aeroportului civil din Cluj-Napoca. Pe lângă acrobațiile aeriene cu avioane, parașutiști, planoare, am reușit să obținem aprobarea de la Ministerul Apărării și pentru deplasarea aici a avioanelor militare, de vânătoare și elicoptere”, a afirmat Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj.


Fotografiile au fost realizate de Otilia Mureșan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter