Actualitate

Univers T, deţinut de CJ Cluj, toacă milioane de euro pe renovări fără sfârşit

Reprezentanţii Hotelului Univers T, deţinut de Consiliul Judeţean Cluj, intenţionează să contracteze un credit bancar, în valoare de aproape 4 milioane de euro, pentru lucrări de renovare şi modernizare, după ce în 2007 au mai luat un credit de 3 milioane de euro, neachitat încă, pentru modernizarea complexului hotelier.

Consilierii judeţeni vor vota luni un proiect de hotărâre privind aprobarea majorării/contractării unui credit bancar de către S.C. Univers T S.A.

Potrivit referatului de aprobare, în vederea extinderii activităţii şi suplimentării veniturilor societăţii, precum şi pentru a diversifica serviciile oferite clienţilor complexului hotelier, în anul 2014, managementul Univers T intenţionează să deruleze un amplu program de investiţii.


“Investiţiile se referă în lucrări de renovare-modernizare a amfiteatrului cu o capacitate de circa 310 de locuri şi a spaţiilor anexe acestuia (foyer/sală de evenimente cu o capacitate de circa 200 de locuri, cafenea, spaţii tehnice şi de depozitare), lucrări care reprezintă ultima etapă a programului de renovare-modernizare a complexului hotelier”, se arată în documentul citat.

Conform devizelor proiectanţilor, lucrările aferente acestui obiectiv (construcţii, instalaţii, dotări) se ridică la suma de 6.212.558,80 lei (1.394.325,97 euro) cu TVA inclus.


Pe ce se mai duc banii

Alte lucrări vizează modernizarea bazei sportive proprii formată din 5 terenuri de tenis descoperite.

“Se vor amenaja două terenuri de tenis acoperite, două în aer liber, iar un teren de tenis va fi transformat în teren de fotbal sintetic. Acestea vor fi dotate cu nocturnă, supravegheate video şi vor avea servicii conexe precum duşuri, vestiare, băi, parcare, încălzire (cele acoperite), închirieri echipamente sportive etc. De asemenea, deasupra corpului anexa cu servicii va fi creată la nivelul unu o terasă unde se vor putea servi băuturi diverse, deserturi, mici gustări”, se mai arată în referatul de aprobare.


Conform devizelor proiectanţilor, lucrările aferente acestui obiectiv (construcţii, instalaţii, dotări) se ridică la suma de 2.303.429,06 lei (517.624,51 euro) cu TVA inclus.

Conducerea Univers T are de gând să demareze lucrări de amenajare a cabanei de la Călăţele Pădure care, potrivit acesteia, se află într-o stare precară “pentru a putea fi reintrodusă în circuitul turistic”.


Conform devizelor proiectanţilor, lucrările aferente acestui obiectiv (construcţii, instalaţii, dotări) se ridică la suma de 258.697 lei (57.890 euro) cu TVA inclus.

“Suma totală necesară pentru finanţarea celor trei obiective de investiţii este de 8.774.684,86 lei (1.969.840,48 euro) cu TVA inclus (la un curs mediu 1 euro=4,4545 lei) şi va fi asigurată prin credit bancar pe termen lung”, a declarat Valentin Lungu, director general Univers T.


Scenarii posibile

S.C. Univers T S.A. a contractat un credit de la C.E.C. Bank în august 2007 în valoare de 9.707.460 lei (echivalentul a 2,9 milioane euro la cursul de schimb 1 euro = 3,3474 lei), pentru finanţarea renovării-modernizării complexului hotelier Univers T (camere, restaurant şi săli de conferinţă), suplimentat în anul 2010 până la valoarea de 11.600.000 lei (actualizarea sumei de 2,9 milioane de euro la cursul de schimb 1euro = 4,00 lei) în condiţiile extinderii duratei de creditare la 120 luni din momentul suplimentării creditului, iar la data de 3 aprilie 2014 societatea are în sold suma de 8.305.068,38 lei.

„În prezent, societatea analizează varinta optimă de finanţare a investiţiilor cu respectarea următoarele condiţii: oferta pentru facilitatea de credit să fie prezentată în RON şi EUR;  perioada de creditare să fie de 120-144 luni, incluzând perioada de graţie; datoriile lunare (rata+dobânda+comisioane) să nu depăşească suma de 45.000 EUR/luna sau echivalent în lei;  perioada de tragere pentru suma suplimentară - destinată proiectului nou de investiţii de minim 12 luni; perioada de graţie să fie de minim 12 luni”, se mai arată în referatul de aprobare al proiectului.

De asemenea, societatea analizează următoarele scenarii: renegocierea contractului de credit cu C.E.C. Bank, în sensul majorării creditului până la plafonul de 3.836.148 euro (sau echivalentul în lei) sau refinanţarea creditului existent în proporţie de 100% şi finanţarea noii investiţii prin contractarea unui credit nou în sumă totală de 3.836.148 euro (sau echivalentul în lei).

“În situaţia actuală, dar şi în cazul majorării creditului actual/contractării unui credit nou, cheltuielile lunare (dobândă, rată credit şi comisioane) vor fi aproximativ egale şi vor fi asigurate din cota minimă garantată prin contractul de asociere cu Iulius Mall Cluj S.R.L.”, a mai precizat Lungu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter