Actualitate

Care sunt cele mai lungi străzi din Cluj-Napoca şi cum arată - FOTO

În Cluj-Napoca, cea mai lungă stradă are 7,4 kilometri lungime, este situată la 15 minute de centrul oraşului şi pe lângă faptul că ocupă locul I în topul celor mai lungi străzi din municipiu, mai are ceva deosebit faţă de celelalte artere.

Primele trei cele mai lungi străzi din Cluj-Napoca însumează peste 17 kilometri, din care aproape trei sferturi nu au văzut niciodată asfaltul.

Cineva care locuieşte pe cea mai lungă stradă din oraş s-ar putea considera special pentru că strada sa iese în evidenţă cu ceva şi nu este la fel ca toate celelalte. În Cluj-Napoca, cea mai lungă stradă are 7,4 kilometri lungime, este situată la 15 minute de centrul oraşului şi pe lângă faptul că ocupă locul I în topul celor mai lungi străzi din municipiu, mai are ceva deosebit faţă de celelalte artere: gropi şi noroi. În schimb, nu are tocmai ceea ce ar trebui să aibă un drum pentru a primi denumirea de “stradă”: asfalt şi iluminat public. Este vorba despre Colonia Sopor, strada cea mai lungă din oraş care mai degrabă poate fi considerată o uliţă de la ţară.


Fără asfalt de 20 de ani

Clujenii care locuiesc pe Colonia Sopor nu sunt deloc încântaţi de faptul că strada lor este cea mai lungă din oraş. Ei spun că au nevoie de asfalt pentru că s-au săturat ca de atâţia ani să circule mai rău ca la sat. “De 20 de ani ne promite Primăria că ne pune asfalt, dar n-am văzut aşa ceva. În fiecare an ne spun că ne repară strada, dar noi tot aşa am rămas, ca la ţară”, spune un clujean care locuieşte pe strada Colonia Sopor.

Cea mai lungă stradă din oraş nu are canalizare, nici iluminat public şi niciun strop de asfalt. Totul arată ca un drum forestier perfect pentru rupt maşini. Nici pietonii nu au o viaţă mai uşoară dacă se aventurează pe Colonia Sopor, mai ales după o ploaie serioasă când drumul se transformă într-o mocirlă imensă.


În aprilie 2013, locuitorii de pe această stradă au făcut un protest inedit: au început să lucreze singuri la repararea străzii. Aproximativ 50 de persoane au ieşit în stradă înarmate cu lopeţi, roabe, tractoare de mici dimensiuni şi după ce au făcut rost de balast, pietriş, nisip au umplut gropile de pe drum.

Protestul nu a avut efect deoarece strada rămâne şi anul acesta fără asfalt. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat, în luna februarie, că se va interveni doar cu lucrări specifice străzilor nemodernizate.


Privelişte frumoasă, stradă potrivită pentru off-road

A doua cea mai lungă stradă din municipiu este Valea Fânaţelor, cu o lungime de 5,2 kilometri, situată în spatele magazinului Auchan de pe bulevardul Muncii. Mulţi s-au aventurat şi şi-au construit case pe această stradă care oferă o privelişte frumoasă a oraşului, dar frumuseţea peisajului păleşte în faţa stării dezastruoase a drumului. Gropile sunt mai mari şi mai dese decât pe Colonia Sopor ceea ce face ca Valea Fânaţelor să fie ideală pentru un off-road mai uşor. Când plouă, drumul devine noroios şi plin de bălţi, iar când este soare, în urma autoturismelor rămâne un nor gros de praf.

Canalizarea şi iluminatul public lipsesc şi nici nu se ştie când cei de pe Valea Fânaţelor vor avea parte de aceste binefaceri ale civilizaţiei. “A promis primarul că ne asfaltează strada anul trecut şi nimic. Aşa ne-a spus atunci când a făcut strada principală. Asfalt a fost cândva, pe vremea IAS-urilor, dar numai pe o bucată mică, aici la intrare. Când începe să urce strada, îi mai rău drumul, aici la început mai îi cumva”, afirmă Nelu Rusu, unul dintre locuitorii străzii Valea Fânaţelor.


A treia stradă, norocoasă: a intrat în reparaţii

Locul III în topul celor mai lungi străzi din oraş este ocupat de Traian Vuia care se întinde pe 4,8 kilometri. Situaţia nu este la fel de dezastruoasă ca pe celelalte două străzi, ocupantele locurilor I şi II: pe Traian Vuia există asfalt, canalizare şi iluminat public. Mai mult, de scurt timp au şi început lucrările de modernizare a străzii. Deocamdată se lucrează pe un sens, valoarea lucrărilor fiind de 20 milioane lei. În acest an vor fi modernizate şi strada Mehedinţi, Calea Baciului şi Calea Turzii.

abonare newsletter