Actualitate

Scade viteza medie de circulaţie pe drumurile naţionale şi locale

Viteza medie cu care vor circula şoferii pe drumurile naţionale sau locale va scădea până în 2020, potrivit unui document al Master Planului de Transport.

Același document indică însă o creştere a vitezei în cazul utilizării autostrăzilor şi recomandă scumpirea rovignietei sau îmbunătăţirea colectării.

Pe autostradă, viteza medie ar urma să crească de la 123,2 km/ oră la 126,5 km/ oră, dar pe drumurile naţionale şi locale sunt previzionate scăderi, de la 65,8 km/oră la 65,2 km/oră, respectiv de la 32,5 km/oră la 32 km/oră. În cazul drumurilor judeţene se estimează o stagnare a vitezei medii la 45,6 km/oră.


Pe segmentul transporturilor rutiere de mărfuri, tabelul din documentul aferent Master Planului indică scăderi pe toate categoriile de drumuri, cu excepţia autostrăzilor, unde viteza medie ar urma să crească de la 88,9 km/oră la 92,7 km/oră.

Perioada de referinţă luată în calcul este 2011 - 2020.


Crește prețul rovignetei

Pe de altă parte,  prețul rovignetei au putea crește după ce, în ultimii ani valoarea acesteia a rămas constantă, iar venitul brut a stagnat în jurul valorii de 191 milioane euro sau 860 milioane lei, fapt care se traduce într-o scădere a venitului în termeni reali, accentuată de creşterea TVA de la 19% la 24%, arată autorii raportului.

"Chiar şi cu îmbunătăţirile tehnologice recente, care au crescut rata de colectare, nivelul de venituri generate de vânzarea rovignetelor este în scădere, în termeni reali, de ceva vreme. Trebuie făcute schimbări în ceea ce priveşte nivelul/valoarea vignetei sau la nivelul modului în care sunt colectate toate taxele de drum pentru a schimba această orientare. Creşterea preţului vignetei ar ajuta la justificarea creşterilor cheltuielilor pentru întreţinere", se arată în document.

Ultimele Stiri
abonare newsletter