Actualitate

Săptămâna Patimilor, sub semnul agresivităţii

Oamenii au tendinţa să copieze comportamentul persoanelor publice şi modelele promovate în mass-media. Ultimele zile au stat sub semnul agresivităţii în Cluj-Napoca, fie că vorbim de conflicte verbale dure, fie că vorbim despre lovituri sau îmbrânceli.

sursa foto: observator.ro sursa foto: observator.ro

După deja celebrul caz al boxerului de numai 16 ani, Alexandru Macingo, care a lovit mai multe persoane, la întâmplare doar pentru a se distra, acum sunt aduse în atenţia opiniei publice alte scandaluri. Cel mai recent caz a fost semnalat de un client al clubului Janis din centru care s-a trezit înjurat ca la uşa cortului de patronul localului, după ce omul a adresat o simplă întrebare.

Clientul a reclamat la numărul de telefon pus la dispoziţie chiar de conducerea clubului, că la Berăria Ursus din Piaţa Unirii nu mergea internetul wireless şi nu aveau bere nefiltrată, dar răspunsul primit de la patronul Adrian Munteanu a fost şocant. „Eu sunt şocat de cele întâmplate, mi se par absolut ireale răspunsurile primite. Toţi cei care frecventează aceste localuri să ştie ce se întâmplă cu cei care fac reclamaţii”, spune Mihai Fărcaş, clientul nemulţumit.


“Nu-mi f*** mie duminica seara pentru figurile matale”

Răspunsul oferit de patronul clubului a fost foarte prompt, dar într-un limbaj de mahala.

„Berea nefiltrată nu depinde de noi, ci de firma care aprovizionează, care nu ne-a adus din motive de producţie insuficientă. Wi-fi este poate lângă stradă e mai slab, în rest e ok. Nu mă mai deranjaţi pentru ifosele dumneavoastră de duminică seara! Asta e de-a dreptul nesimţire. Numărul acela pentru reclamaţii este pentru chestiuni serioase şi oameni la fel. Postează domnule ce vrei şi nu-mi f*** mie duminica seara pentru figurile matale”, a venit răspunsul prompt al patronului Adrian Munteanu.


Agresivitate verbală şi în rândul taximetriştilor

Nu doar patronul clubului respectiv şi-a ieşit din minţi după ce a primit o simplă întrebare. Aceeaşi atitudine apare şi în rândul unor taximetrişti. O femeie a fost "luată la trei păzeşte" de un taximetrist din cauză că l-a întrebat dacă s-au scumpit tarifele la transportul cu taxiul.

“Vazând că preţul pe km s-a scumpit (nu ştiam asta că nu merg zilnic cu taxi) am întrebat surprinsă: S-a scumpit tariful?, la care domnul şofer a început să vorbească pe un ton ridicat, răstit, tot felul de lucruri. M-am speriat, a început să mi se facă frică. I-am spus să nu vorbească aşa cu mine pentru că i-am pus doar o întrebare simplă”, afirmă o femeie care a trimis sesizare inclusiv la Primărie.


Poliţia Locală a cercetat cazul, şoferul a fost identificat şi a primit avertisment din partea firmei la care lucrează. În plus, a fost amendat deoarece nu avea asigurare pentru persoane şi bunuri la acea dată. Reprezentanţii municipalităţii îi sfătuiesc pe cetăţeni să sesizeze Poliţia Locală când se mai confruntă cu astfel de situaţii.

Omul funcţionează prin modelare

Specialiştii consideră că apariţia tot mai multor cazuri de agresivitate ţine de mai mulţi factori, printre care oboseala, stresul, lipsa banilor. Însă, un factor extrem de important este promovarea agresivităţii la nivel înalt, cum este cazul politicienilor care se ameninţă reciproc în “războaiele” pe care le duc permanent.


„Modelele socio-culturale care se promovează sunt agresive, implicit aceste modele afectează omul obişnuit. Se tolerează prea mult în societate această promovare. Când vezi că încă de la vârful societăţii persoanele sunt agresive, omul de rând preia această trăsătură, fiindcă omul gândeşte şi funcţionează şi prin modelare. Care sunt modelele promovate de mass-media? Care sunt subiectele? Scandaluri, înjurături, atacuri. De vină este contextul creat”, a subliniat prof. univ. dr Daniel David, psiholog şi şef al Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din Universitatea Babeş-Bolyai.

Ultimele Stiri
abonare newsletter