Actualitate

CEDO vrea să penalizeze Rusia în cazul şcolilor transnistriene cu predare în limba română

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)se pregăteşte să penalizeze Rusia pentru nerespectarea deciziei prin care Moscova a fost condamnată pentru încălcarea drepturilor la educaţie în şcolile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)

Instituţia judiciară va examina situaţia în acest caz în luna iunie, a declarat avocatul Asociaţiei Promo-LEX, Alexandru Postică. El a adăugat că urmează să fie calculate şi penalităţi pentru că Rusia nu a plătit până acum reclamanţilor despăgubirile stabilite de CEDO, relatează Mediafax.

Nu şi-a onorat obligaţiile

La 19 octombrie 2012, CEDO a condamnat Rusia pentru încălcarea dreptului la educaţie al unor cetăţeni din regiunea separatistă transnistreană care studiază în şcoli cu predare în grafia latină şi a obligat-o să achite, în termen de trei luni, câte 6.000 de euro celor 170 de reclamanţi şi 50.000 de euro cheltuieli de judecată. După aproape un an şi jumătate, Rusia nu şi-a onorat obligaţiile în acest caz.


Instanţa a condamnat Federaţia Rusă deoarece a considerat că a contribuit la crearea regimului separatist din regiunea transnistreană, dar şi pentru că Moscova a susţinut Tiraspolul acordându-i sprijin militar, economic şi financiar.

Condamnată după 8 ani

CEDO a condamnat Federaţia Rusă după opt ani de la depunerea dosarului. În 1994, autorităţile separatiste transnistrene le-au interzis instituţiilor de învăţământ din regiune să predea în grafia latină. Opt instituţii care nu s-au conformat au fost supuse mai multor presiuni, iar numărul elevilor din aceste şcoli a scăzut de câteva ori în ultimii 20 de ani.

abonare newsletter